Hemelwater

Bij de meeste huishoudens gaat het hemelwater via de dakgoot, door de regenpijp zo het riool in. Dit is natuurlijk zonde, want met dit water is helemaal niks mis, gebruik het water!

Gebruik het hemelwater

Door het gebruik van regenwater help je het milieu. Daarbij gaat je waterrekening een beetje omlaag, want hemelwater is gratis. Met het opgevangen regenwater kun je heel goed je (moes)tuin besproeien. Regenwater is namelijk kalkloos, planten doen het beter op dit water, dan op water dat je uit de kraan haalt.

Help de gemeente

Door het hemelwater op te vangen, help je de gemeente ook! Doordat je de regenpijp afkoppelt van het riool, komt het hemelwater dat van jouw dak af komt niet meer terecht in het riool. Door de hevige regenbuien van de laatste jaren hebben veel gemeentes al ondervonden dat het rioolstelsel de hoeveelheid water niet meer aan kan. Het gevolg hiervan is dat straten onderlopen. Door het opvangen van het water draag je bij aan het verkleinen van dit probleem.

Regenwater opvangen

Bovengronds kun je ‘simpel’ het regenwater opvangen door middel van een regenton. Dit is de meest laagdrempelige en voordelige optie. Je kunt gemakkelijk een regenton naast een regenpijp plaatsen en deze vervolgens op de ton aansluiten. Je kunt een regenton ook plaatsen naast het fietsenhok, het schuurtje of de garage. Alles met een dak vangt regenwater, wat je via een dakgoot weer kunt opvangen met een regenton.

Met een goed gevulde ton kun je al een aantal maal je planten water geven. Hoe vaak dit kan is afhankelijk van de grootte van jouw regenton en tuin. Zorg er voor dat in de winter je regenton leeg is. Wanneer het water met vorst bevriest heb je kans dat je ton kapot vriest.

Geef hemelwater de ruimte

Heb je al een regenton, of wellicht geen plaats of mogelijkheid voor een regenton, dan kun je er nog steeds voor kiezen om regenwater de ruimte te geven. Zorg ervoor dat je niet je hele tuin vol met bestrating hebt liggen. Dit zorgt ervoor dat het regenwater slecht weg kan trekken in de grond.

Het is raadzaam om de volgende vuistregel aan houden: 60% groen en 40% bestrating.

Zo kun je bestrating al vervangen door bijvoorbeeld split, grind, cacaodoppen of houtsnippers. Maak een mooie border in je tuin, zo kun je ook nog eens genieten van mooie planten. Of creëer een pad met half verharding. Zo heb je een duidelijk pad in je tuin, biedt het stevigheid wanneer je er op loopt, maar kan het regenwater voldoende wegzakken in de grond.
Wanneer je ervoor kiest om tegels in je tuin te leggen, let dan op de voegen. Wanneer je een mooi strak uitziende bestrating wilt, is de keuze voor geen voegen al snel gemaakt. Dit is natuurlijk vrijwel onderhoudsarm. Maar hierdoor zakt het water slecht weg tussen de tegels. Het water blijft er lang opstaan. Zorg voor een brede waterdoorlatende voeg én voor een poreuze tegel. Dit bevordert allemaal het wegzakken van het regenwater. 

Maak een wadi

Heb je voldoende plaats in je tuin, dan kun je er ook voor kiezen om een wadi te maken. We horen je denken: een wattes…? Een wadi. 

Een wadi is een groenstrook/greppel die lager in je tuin ligt dan de rest. Bij hevige regenval stroomt het overtollig water in de wadi, dat op dat moment niet in de grond kan wegzakken. In de wadi kan het regenwater vervolgens langzaam wegzakken.

Wanneer je een wadi aanlegt, kun je ook overwegen om er meteen een mini-biotoop van te maken. In ons plantencentrum of webshop vind je verschillende oever- en moerasplanten. Veel van deze soorten zijn geschikt om een mini-biotoop aan te leggen. Je kunt de selectie voor de juiste planten maken door onderin de wadi planten te plaatsen die langdurig tegen natte voeten kunnen, en de planten die minder goed tegen nattigheid kunnen hogerop in de wadi, tegen de wanden, te plaatsen.

Veel gemeentes hebben subsidieregelingen waarvan je gebruik kunt maken wanneer je regenwater wilt gaan opvangen. Wil je weten wat in jouw gemeente mogelijk is? Bekijk dan snel de Groenesubsidiewijzer van Milieu Centraal.