Zorg goed voor je gazon
Je gazon zal deze maand goed groeien, door de combinatie van veel zon en af en toe regen. Dit betekent dat je deze maand wel aandacht aan je gazon dient te geven:
- Maai het gazon op regelmatige basis, minimaal een keer per week. Op warme, droge dagen hoef je niet persé te maaien, in dat geval kun je het gazon best wat langer laten groeien.
- Het is voor je gazon het beste om ’s avonds te maaien, dit zorgt ervoor dat je gazon minder snel verbrand door de zon.
- Als je ’s avonds gemaaid hebt, is het verstandig om direct daarna te gaan sproeien. Als je dit ook ’s avonds doet is de kans minder groot dat je water verdampt en je gazon verschroeit.
- In augustus is het slim om een keer mest te geven, doe dit vlak voordat het gaat regenen zodat het goed kan intrekken.
Snoeiwerkzaamheden in augustus
Ook in augustus zijn er genoeg snoeiwerkzaamheden te verrichten in je tuin. Wij zetten de snoeiwerkzaamheden voor deze maand voor je op een rij:
- Deze maand mag je de coniferenhaag twee maal snoeien. Belangrijk is om de bovenzijde smal te laten, zodat er genoeg licht bij de onderste takken kan komen.
- Na de oogst van bessen en bramen mogen de takken waar de vruchten aan hebben gezet van zowel de bessenstruik als de bramenstruik teruggesnoeid worden.
- Aan het einde van augustus snoei je ongeveer een derde van de uitgebloeide lavendel.
- Snoei ook de uitgebloeide bloemen van rozen Hoe je rozen het beste kunt snoeien vindt je in onze juni blog. Hoe rozen het beste verzorgt kunnen worden, vindt je onze juli blog.
Wil je in augustus je hagen, zoals bijvoorbeeld de liguster, nog snoeien zodat ze met een mooie vorm de winter in gaan? Dat kan, maar doe dit dan uiterlijk deze maand en niet later.
Hittegolf in augustus
De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat we in augustus te maken hebben met een hittegolf. Is dit het geval, zorg er dan voor dat je planten voldoende water krijgen. Geef op deze warme dagen vroeg in de ochtend en vooral ’s avonds als de zon onder is flink water. Wanneer je ’s avonds water geeft verdampt het minder snel en kunnen de planten hier optimaal gebruik van maken. Geef altijd water meteen onder de plant op de aarde. Geeft nooit op de plant water, want als de zon hier vervolgens op schijnt, verbrand de plant.
Beplanting in augustus
- Zonnebloemen groeien hard in deze maand en hebben dus regelmatig water nodig. Doe bij het water ook plantenvoeding.
- Bind je zonnebloemen op tijd vast, voordat ze omwaaien.
- Snij uitgebloeide zonnebloemen af en laat ze goed drogen. De pitten kun je later voeren aan vogels of bewaren voor volgend jaar om ze dan te zaaien.
Coniferen
Vrij vroeg in het jaar stopt de groeiperiode van de conifeer. Dat wil zeggen dat vanaf half augustus coniferen geplant of verplant kunnen worden. Bij het verplanten van een conifeer moet je wel rekening houden met de wortelvorm. Je hebt verschillende wortelvormen, zoals: breed wortelende soorten, ondiep wortelende soorten en centrale penwortel soorten. Dit laatste type is lastig te verplaatsen.
Verplaats een conifeer altijd met een zo groot mogelijke kluit. Grote coniferen moet je al een jaar van te voren beginnen met voorbereiden. Dit doe je door ruim rond de wortels een geul te graven en alle wortels die je tegenkomt af te steken. Strooi in de gleuf metselzand en laat de plant tot volgend jaar rond deze tijd met rust. De wortels zullen zich in deze tijd herstellen maar niet in de metselzand groeien. Let wel op, de verankering van de boom is door het graven van de gleuf vervallen. Je kunt de boom het beste met scheerlijnen vast maken, zo voorkom je dat de boom omvalt.
Begin met stekken
Neem krachtige kopstekken van zo’n 10 cm en verwijder de bloemen. Haal vervolgens de onderste bladeren weg en snij de steel schuin af met een schoon mes. Zet de stek in een potje met aarde en geef het regelmatig water.
Onderhoud en verzorgen
In augustus is het vaak vochtig en klam, dat wil zeggen dat schimmels gemakkelijk de kop op kunnen steken. Controleer daarom regelmatig je planten. Zie dit vooral niet als werk, maar het is verzorgend genieten van je tuin. Ook kun je zaden gaan verzamelen. Verschillende planten hebben zaad gevormd, welke nu rijp zijn. Verzamel deze zaden en laat deze goed drogen. Bewaar het in goed afsluitbare potten of bussen, zaai het wanneer jij het wilt.
Optimaal genieten
Ondertussen zijn de avonden al wat korter geworden, het wordt langzaamaan koeler in de avond. Wanneer je in de avonduren geniet van je tuin zijn sfeerverlichting of kaarsjes een leuke toevoeging om nog langer te genieten van jouw eigen plekje. Ook een terraskachel is heerlijk op deze avonden, niet alleen voor de warmte maar ook voor de sfeer.
Tot slot, ga vooral genieten van je tuin in de zomerse maand augustus