Bodembedekkers
Weinig onderhoud en minder onkruid: naast dat bodembedekkers mooie planten zijn, zijn dit twee wel heel fijne voordelen van deze categorie planten!
Wat zijn de mooiste (groenblijvende) bodembedekkers?
Bodembedekkers zijn er in veel soorten en maten. Er zijn hogere soorten, zoals vrouwenmantel (Alchemilla) en leliegras (Liriope), maar ook laagblijvende soorten, zoals zenegroen (Ajuga) en kruiptijm. Bloeiende en wintergroene bodembedekkers zijn er ook zeker. Eigenlijk is er voor ieder plekje in je tuin wel een perfecte bodembedekker. En alle bodembedekkers die je hier vindt zijn winterhard.
Bodembedekkers tegen onkruid
Natuurlijke onkruidbestrijders; dat zijn bodembedekkers! Op kale plekken in je tuin komt uiteindelijk altijd onkruid te staan. Vul deze plek op met een mooie bodembedekker en je hebt dubbel plezier: én een mooie plant erbij én minder onkruid.
Bodembedekkers voor in de zon en schaduw
Een snel groeiende én bloeiende bodembedekker voor in de zon is de maagdenpalm (Vinca). Hierin zijn heel veel verschillende soorten te vinden; verschillende bloemkleuren en bloemgroottes.
Andere bodembedekkers die goed tegen de zon kunnen zijn o.a. het stekelnootje (Acaena), kruiptijm (Thymus) en het blauwe zwenkgras (Festuca). Maar ook voor de soms lastige plekken in je tuin, de schaduw, zijn schitterende bodembedekkers verkrijgbaar. Wat denk je van het zenegroen (Ajuga) met het mooie donkerrode blad en de donkerblauwe bloemen? Of de groenblijvende dikkemanskruid (Pachysandra)? Deze licht met witte bloemen iedere donkere plek op. Bij iedere bodembedekker staat er onder de productspecificaties welke standplaats er nodig is. Voor een optimaal resultaat adviseren wij je deze ter harte te nemen.
Wat is een sterke bodembedekker?
Een plant die “uitbreiden” als voornaamste kenmerk heeft, is sowieso een sterke plant. Helemaal als de bodembedekkers op de juiste standplaats staan, dan is hun conditie ijzersterk en zijn ze veel minder vatbaar voor ziektes. Je zult dan ook zien dat ze de plek waarvoor ze bedoeld zijn razendsnel dicht groeien.
Beloopbare bodembedekkers
Wil je de ruimtes tussen bijvoorbeeld de stapstenen in je tuin opvullen dan is niet iedere bodembedekker daar geschikt voor. Wel kunnen bijvoorbeeld het stekelnootje (Acaena) en de vetmuur (Sagina) hiervoor gebruikt worden. Wil je een extra beleving erbij, dan raden wij kruiptijm aan: daar komt een heerlijke geur bij vrij als het plantje wordt aangeraakt of belopen.
Hoeveel bodembedekkers zijn er nodig per vierkante meter?
Iedere plant heeft een andere groeisnelheid en uiteindelijke grootte en als je de plantensoort niet kent is het lastig in te schatten hoeveel planten per vierkante meter je nodig hebt. Daarom heeft Budgetplant hiervoor een rekentool bij iedere plant staan: vul je gewenste aantal vierkante meters in en wij reken het voor je uit!
Wat is de beste tijd om de bodembedekkers te planten?
Zolang het niet vriest kun je bodembedekkers planten. Maak hiervoor een plantgat wat 1,5 keer de breedte van de pot is. De plant moet geplant worden zoals hij in de pot staat; qua diepte kun je dus de hoogte van de pot aanhouden. Zet de plant er in en vul het gat verder met de losse aarde. Geef de plant daarna een flinke slok water; dit zorgt er ook voor dat de aarde goed in contact komt met de kluit van de plant. Als de kluit van de plant erg droog aanvoelt doe je er goed aan om deze eerst even onder te dompelen in een emmer water. Net zolang tot er belletjes boven komen drijven. Geef de planten in de eerste dagen na het aanplanten en in droge periodes extra water. Plant je beloopbare bodembedekkers waar ook echt over gelopen gaat worden? Let dan goed op het moment van aanplanten: de planten moeten de tijd krijgen om aan te slaan voordat ze actief belopen gaan worden.
Moeten bodembedekkers gesnoeid worden?
Nog een fijn voordeel van bodembedekkers: snoeien is in principe niet nodig. Je hoeft ze eigenlijk alleen wat bij te knippen op het moment dat ze te breed groeien.
Moeten bodembedekkers bemest worden?
Een tuin is over het algemeen geen natuurlijk milieu, waar de bodem voedingsstoffen krijgt door afgevallen bladeren, plantresten, dode dieren en ander organisch materiaal, zoals dit in een bos wel gebeurt. Daarom geldt voor bodembedekkers hetzelfde als voor andere tuinplanten: met bemesten vullen we aan wat we door onderhoud weg halen. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen, boven kunstmest of vloeibare mest. Organische meststoffen geven geleidelijk (en langer) voedingsstoffen af aan de bodem. Dit is voor een plant prettiger dan de kortdurende effecten van kunstmest en vloeibare mest.
Bodembedekkers kopen doe je bij Budgetplant!
Zoals je ziet is ons aanbod bodembedekkers heel divers. Heb je een keuze kunnen maken? Maak dan gebruik van onze handige rekentool om het aantal planten wat je nodig hebt te berekenen. En wil je je bestelling zelf op komen halen of laten bezorgen? Dat kan allebei. Kom je er toch nog niet helemaal uit en heb je hulp nodig bij het maken van je keuze, bel, mail of chat dan met ons!
-
Blauw Zwenkgras
Festuca glauca Compacta Blue
-
Blauw zwenkgras Elijah Blue
Festuca glauca 'Elijah Blue'
-
Dikkemanskruid
Pachysandra terminalis 'Green Sheen'
-
Dikkemanskruid
Pachysandra terminalis
-
Dikkemanskruid 'Green Sheen'
Pachysandra terminalis 'Green Sheen'
-
Dwergmispel
Cotoneaster dammerii
-
Dwergmispel
Cotoneaster dammerii
-
Dwergmispel 'Queen of Carpets'
Cotoneaster procumbens 'Queen of Carpets'
-
Ierse Klimop
Hedera helix 'Hibernica'
-
Japanse kardinaalshoed
Euonymus fortunei 'Harlequin'
-
Japanse kardinaalshoed 'Harlequin'
Euonymus fortunei 'Harlequin'
-
Kardinaalshoed 'Minimus'
Euonymus fortunei 'Minimus'