Blog
Blog
Laat je inspireren en adviseren
2024-06-20
Op zoek naar een mooie groene haag die het hele jaar door mooi blijft? Dan is de liguster de perfecte keuze voor jou! Wil je meer weten over deze fantastische wintergroene haagplanten? Geen zorgen, deze blog over de liguster heeft alle informatie die je nodig hebt.
De liguster
De Liguster (Ligustrum) is al eeuwenlang een graag geziene gast in Europese tuinen, en dat is niet zonder reden. Zolang de winters niet te streng zijn, behouden ligusters het hele jaar door hun groene bladeren. Bovendien groeien ze snel, waardoor je binnen enkele jaren al kunt genieten van een mooie, hoge haag. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn ligusters ook nog eens redelijk onderhoudsarm. Dat maakt ze ideaal voor gebruik als haagplanten.
Ligusters en...
Lees Meer
2024-04-28
Wil je een haag gaan planten en ben je benieuwd wat de beste tijd is om dit te doen? De beste tijd om je haag te planten hangt af van de kweekwijze. In de basis hebben we 3 kweekwijzen; (haag)planten met wortelgoed (blote wortel), kluit of in pot. Je kunt het hele jaar door jouw tuin prima aanplanten. De meest ideale planttijd is voor veel planten het najaar, met name de maanden september en oktober. Planten met een kluit of blote wortel kun je het beste in het najaar planten.
Wortelgoed, kluit of pot, wat is het verschil?
Allereerst is het goed om te weten wat het verschil is in kweekwijzes. Dit leggen we je graag uit. Haagplant als wortelgoed betekent dat de haagplant in de volle grond is gekweekt. De haagplant heeft alleen een ‘blote kale wortel’ zonder aarde eromheen als ze uit de grond worden gerooid door de kweker.
Haagplant met kluit is ook in...
Lees Meer
2024-04-15
Een winterharde, groenblijvende, bloeiende klimplant die ook nog eens geurt én geen bijzondere wensen heeft? Dat is de Toscaanse jasmijn! Daarbij neemt deze topper ook nog eens weinig ruimte in en klimt hij zonder je muur te beschadigen. Aan de hand van de meest gestelde vragen vertellen wij je hoe je het beste in deze plant naar boven kunt halen...
Lees Meer
2024-04-14
Van alle verschillende soorten glansmispels is de ‘Red Robin’ de meest bekende. Zo bekend dat er vaak niet eens meer wordt gesproken over een glansmispel of Photinia (de Latijnse naam van de plant), maar alleen “Red Robin” al voldoende is om te noemen. Waar komt deze populariteit vandaan? En wat moet je echt weten over deze plant? Wij vertellen het je graag....
Lees Meer
2024-04-09
Wil je een mooie haag in je tuin gaan planten en ben je benieuwd wat de juiste grootte haagplant is? Over het algemeen hangt de geschikte grootte van een haagplant af van vier factoren. Zo heb je te maken met de gewenste hoogte van de haag. Maar ook met de groeisnelheid, de hoeveelheid geduld waar je over beschikt en tot slot natuurlijk het beschikbare budget.
Gewenste haaghoogte
Voordat je een haagplant gaat kopen, is het goed om te weten hoe hoog de haag uiteindelijk moet worden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een haag voor een lage afscheiding voor in je voortuin? Of wil je juist een hoge haag gaan planten als erfafscheiding? Wat je keuze ook is, over het algemeen houden we de richtlijn aan om haagplanten te kopen die ongeveer 2/3 van de gewenste (uiteindelijke) hoogte van je haag hebben. Deze verdeling biedt eigenlijk altijd een goede balans tussen de kosten, tijd en het resultaat. Maar let op: kies je voor een snel groeiende haagplant zoals bijvoorbeeld...
Lees Meer
2024-04-08
Een haag van klimplanten? Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar met een metalen of houten raster kunnen klimplanten een hele mooie smalle haag vormen. De klimop, ook wel Hedera genoemd, is misschien wel de meest bekende klimmende haagplant en daarmee perfect voor kleine tuinen waar traditionele (en brede) haagplanten geen optie zijn. Twee vliegen in één klap: een mooi groene haag, en het hele jaar privacy!
Voordelen van een klimop als haag
De klimop kan een uitstekende keuze zijn voor een haag, mits ze de juiste ondersteuning krijgen. Waarom? Nou, hun stengels zijn niet sterk genoeg om de weelderige bladeren te dragen, dus zonder ondersteuning worden het een soort kruipers op de grond. Maar met klimop kun je gemakkelijk een stijlvolle, smalle haag creëren dankzij hun hechtwortels, die zich vastgrijpen aan oppervlakten. Daarnaast kent de klimop nog meer voordelen...
Lees Meer
2024-04-07
Laurierkersen (Prunus Laurocerasus) zijn graag geziene haagplanten in menig tuin. Ze doen het namelijk goed op vrijwel iedere grondsoort en zijn ook niet al te moeilijk qua standplaats. Daarnaast zorgen ze met hun glanzende en groene bladeren voor een mooie groene haag.
Hoewel de Laurier over het algemeen dus een sterke plant is waar je weinig werk aan hebt, kunnen er ook in de laurierhaag ziektes voorkomen. Meestal worden deze ziektes veroorzaakt door schimmels of ongedierte. In de meeste gevallen is het gelukkig niet al te moeilijk om deze ziektes te behandelen en sommige ziektes kun je zelfs voorkomen met de juiste maatregelen. In dit artikel delen we daarom onze tips over welke ziektes zoal bij Laurierhagen voorkomen en hoe je ze kunt behandelen of voorkomen.
Ziektes bij de laurierhaag
Hoewel de laurierkers over het algemeen dus een sterke plant is, kan hij ook te maken krijgen met ziekten. Denk hierbij aan valse meeldauw, hagelschot, wortelrot...
Lees Meer
2024-04-04
De Japanse hulst is tegenwoordig ontzettend in trek als haagplant, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Oorspronkelijk afkomstig uit Korea en Japan, is deze lid van de hulstfamilie bijna onherkenbaar als zodanig. In tegenstelling tot de gebruikelijke hulstplanten heeft hij geen gekartelde bladeren of felgekleurde rode bessen. Nee, de Ilex crenata lijkt eigenlijk heel erg op de buxus! Zijn bladeren hebben bijna hetzelfde formaat en vorm als die van de Buxus sempervirens, maar dat is slechts een van de vele overeenkomsten tussen deze twee plantensoorten.
Overeenkomsten en verschillen met de buxus
De gelijkenissen zijn zo opvallend dat de Japanse hulst vaak wordt gebruikt als buxusvervanger. En terecht! Hij wordt met rust gelaten door de buxusmot en de schimmels die buxusziekte veroorzaken, dus je krijgt bijna dezelfde look zonder de nadelen van de buxus. In sommige gevallen kan de Ilex crenata zelfs een betere optie zijn dan de buxus, omdat hij groter kan worden en iets beter bestand is tegen de winter. Bovendien biedt de Japanse hulst een breder scala aan bladkleuren.
Wat is dan precies het verschil tussen de Japanse hulst en de buxus? Hoewel ze erg op elkaar lijken, zijn het toch totaal verschillende plantensoorten. De Japanse hulst, wetenschappelijk bekend als Ilex crenata, is sterker en gezonder dan de buxus. Hij is niet vatbaar voor de verschillende buxusziekten en de buxusrups laat hem volledig links liggen. Dat maakt de Japanse hulst de perfecte buxusvervanger, vooral nu de bedreigingen voor buxushagen wereldwijd hebben toegeslagen. Paleis Het Loo heeft bijvoorbeeld al zijn buxushagen vervangen door Japanse hulst vanwege deze redenen.
Als het op uiterlijk aankomt, zijn er minimale verschillen tussen de twee planten. De lichte karteling op de bladranden van de Japanse hulst verraadt zijn verwantschap met de hulst, terwijl de bladrand van de buxus volledig glad is. Ook staan de bladeren van de Japanse hulst om en om aan de takken, terwijl ze bij de buxus tegenover elkaar staan. In een compacte haag zijn deze verschillen echter bijna niet meer te zien.
Natuurlijk zijn er nog steeds tuiniers die beweren dat er niets kan tippen aan de buxus, en dat begrijpen we volledig. Maar als je toch op zoek bent naar een alternatief voor je buxushaag, dan is de Japanse Hulst een uitstekende keuze. Vooral de Japanse hulst 'Dark Green' wordt vaak aangeplant om een zieke buxushaag te vervangen en te doen vergeten.
Verschil met de hulst en de Japanse hulst
De naam "crenata" betekent "gekarteld", wat samen met zijn verwantschap met de hulst voor enige verwarring kan zorgen. Hoewel de Ilex crenata nog wat lichte karteling op de bladranden heeft, is dit met het blote oog bijna niet te zien. Van een afstand lijken de eivormige bladeren van de Japanse hulst een gladde bladrand te hebben. Ook de vruchten van andere Ilex-soorten ontbreken bij de Japanse hulst; de bessen zitten verscholen onder de bladeren en zijn nauwelijks zichtbaar.
Hoewel de bloei van de Japanse hulst vrij onopvallend is, is hij allesbehalve saai! De donkergroene bladeren stralen rust uit en maken de Ilex crenata perfect om structuur aan te brengen in de tuin. Dat is ook de reden waarom hij een prominente rol speelt in Japanse tuinontwerpen. Bovendien zijn alle kweekvormen van de Japanse hulst groenblijvend, wat betekent dat je tuin er nooit kaal en verdord uit zal zien, zelfs niet in de winter.Japanse hulst als haag
De Japanse hulst is zeer geschikt om lage hagen met strakke vormen te creëren, perfect om tussen borders te planten. Maar hij kan ook wel twee meter hoog worden, vooral de Japanse hulst 'Green Hedge' is daar geschikt voor. Dankzij zijn trage groei is de Japanse hulst ideaal voor vormsnoei, net als de buxus en de taxus. Dus of je nu een standaard rechthoekige haag wilt of iets totaal anders in gedachten hebt, met de Japanse hulst zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.
Planten en verzorging
De omgevingseisen van de Japanse hulst zijn vergelijkbaar met die van de buxus. Beide soorten zijn sterke haagplanten die vrijwel alle goed gedraineerde grondsoorten kunnen verdragen. Zolang de grond in je tuin niet te waterig is, kun je de Japanse hulst planten. Het is een kwestie van een geul graven, eventueel drainagegaten maken in de bodem en de planten rechtop in de grond...
Lees Meer
2024-04-04
Wil je in je nieuw aan te leggen tuin ook een boom of meerdere bomen aanplanten? Of wil je je bestaande tuin uitbreiden met een mooie boom, als een echte eyecatcher? Het is vaak lastig om een keuze te maken uit het grote bomenaanbod. Niet alleen qua soorten, maar ook qua boomvormen zijn er veel opties. De plaats waar de boom komt te staan is veelal bepalend hierin. En maakt je keuze ineens een stuk makkelijker!...
Lees Meer
2024-04-02
Als plantenliefhebber weet ik dat het vullen van bloempotten en plantenbakken een uitdagende taak kan zijn, vooral als je niet precies weet hoe je het moet aanpakken. Ik help je, volg deze eenvoudige stappen en fleur jouw buitenruimte snel op met potten vol mooie planten.
Goede drainage is cruciaal
Plantenbakken moeten voldoende drainage hebben om overtollig water af te voeren en te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Zorg dus voor een laag grind of kleine steentjes op de bodem van de plantenbak. Hierdoor kan het water makkelijker wegzakken en blijft er geen water op de bodem staan. Wil je de plantenbakken in de winter buiten laten staan? Plaats dan, voor het vullen, noppenfolie aan de binnenkant. Zo bescherm je de planten tegen de kou.
Kies de juiste grondsoort
De grond ...
Lees Meer