Een beukenhaag is een goede keuze als je op zoek bent naar een haag die privacy biedt en ook nog eens mooi verkleurt met de seizoenen. In tegenstelling tot de meeste haagplanten behoudt de beuk (Fagus Sylvatica) zijn bladeren, hoewel ze van groen naar bruin verkleuren in de herfst. Als je kiest voor de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea'), krijg je zelfs een subtiele rode tint. Zolang de beukenhaag niet te veel wind vangt, blijven de bladeren de hele winter aan de takken hangen, waardoor het een van de weinige niet-wintergroene haagplanten is die geschikt zijn voor privacyhagen.

Rode en groene beukenhaag

De beukenhaag zie je in veel tuinen en dat is natuurlijk niet zonder reden. De veelzijdigheid van deze haagplant speelt daar een grote rol in. Niet alleen behoudt de beukenhaag zijn blad in de winter (al is hij niet groenblijvend), hij is ook nog eens beschikbaar in twee kleuren: prachtig rood en helder groen. En als je niet kunt kiezen? Dan plant je toch gewoon een mooie mix? De groene beuk (Fagus sylvatica) is de beuk zoals die bij ons ook in het wild voorkomt. Je hebt 'm tijdens een wandeling in het bos vast wel eens gezien. Je kunt er dus vanuit gaan dat de groene beuk het prima doet in ons Nederlandse klimaat. Een haagplant vraagt wel wat anders van de beuk. In de vrije natuur kan de groene buik tenslotte uitgroeien tot een flinke boom. In een haag plant je de planten echter dicht op elkaar, waardoor de wortels niet zoveel ruimte krijgen. Het resultaat is een prachtige groene beukenhaag. De rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') is een kweekvorm van de in de natuur voorkomende groene beuk. Ze lijken heel erg op elkaar, maar het verschil is duidelijk zichtbaar: de bladkleur. 

Wanneer plant je een beukenhaag

In principe is het planten van een beukenhaag een fluite van een cent. Maar omdat de beukenhaag op verschillende kweekwijzen geleverd wordt, zitten er wat verschillen in de aanplant van een beukenhaag. De beste plantperiode voor een beukenhaag is in ieder geval altijd gelijk aan de periode dat je de beuken kunt kopen: planten in pot kun je het hele jaar door planten (met uitzondering van vorstperiodes). Planten met kluit in het voor- en najaar en het wortelgoed alleen in het najaar. 

Beukenhaag in pot en beukenhaag met kluit planten

Laten we beginnen met de beukenhaag in pot. Hiervoor maak je een gat welke 1,5 maal groter is dan de pot. De grond die uit het gat komt meng je met aanplantgrond voor hagen. Je plaatst de plant op dezelfde diepte zoals hij in de pot stond. Ongeveer hetzelfde geldt voor een beukenhaag die je koopt met kluit. Let hierbij op dat je de eventueel uitstekende wortels niet beschadigt en voldoende ruimte geeft. Maak het plantgat dus groot genoeg! 

Beukenhaag met wortelgoed planten

Planten die geleverd worden als wortelgoed hebben een andere behandeling nodig. Allereerst mogen ze natuurlijk niet uitdrogen, dus je plant ze zo snel mogelijk na aanschaf. Als dit niet lukt, leg de planten dan in ieder geval in de schaduw, dek ze af en houd ze goed nat. Voor het planten van wortelgoed zet je de planten eerst een uur in een bak water. Het wortelgoed moet niet tussendoor uitdrogen, dus je zet de beukenhaag direct vanuit de bak met water in de grond. Maak ook het plantgat ruim genoeg zodat je de wortels niet hoeft te buigen.

Voor alle kweekwijzen geldt dat je na het planten de aarde om de planten goed aanstampt en goed water geeft. 

Snel een dichte beukenhaag?

Wil je snel resultaat en genieten van een dichte beukenaag? Dan kun je de beukenhaag in een dubbele rij planten. Je hebt hiervoor 1,5 maal het aantal planten nodig als bij een enkele rij. 

Vormen van de beukenhaag & privacy

Wat de beukenhaag ook interessant maakt, is dat hij in verschillende vormen gekweekt kan worden. Veel haagplanten zien er alleen goed uit als ze strak en mooi gesnoeid worden, zoals coniferen. Andere planten kunnen beter vrij groeien voor een natuurlijker uiterlijk. Met een beukenhaag kan het allebei. De meeste tuiniers snoeien hun beukenhaag twee tot drie keer per jaar om hem goed te houden, maar je kunt ook kiezen voor een wat meer natuurlijke look te gaan door minder te snoeien. Daarnaast hebben beukenhagen dichte vertakkingen, wat ideaal is voor privacy. Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de vertakking, waardoor de haag je privacy zelfs bij meer bladverlies goed kan beschermen.

Verschil beukenhaag en haagbeuk

Haagbeuken, beukenhaag... we kunnen ons voorstellen dat dit wat verwarrend kan zijn. Niet alleen qua naam, maar ook qua uiterlijk hebben deze twee hagen op het eerste gezicht best veel met elkaar gemeen. Toch zijn er verschillen tussen deze twee haagplanten. 

Beukenhaag

De meest makkelijk te onderscheiden soort is de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’): deze heeft rood blad wat in het najaar verkleurt van oranje naar bruin. De bruine blaadjes blijven in de winter aan de struik hangen, waardoor we deze soort benoemen als bladhoudend. Doordat de blaadjes aan de struik blijven hangen, geeft deze haag ook in de winter privacy. De groene beuk (Fagus sylvatica) is de groene versie van de rode beuk: deze soort heeft groen blad wat in het najaar verkleurt naar bruin. Ook dit blad blijft hangen aan de struik en noemen wij dus bladhoudend. 

De beukenhaag is populair vanwege zijn unieke eigenschappen. Haagplanten verdelen we meestal in de categorieën groenblijvend of bladverliezend. De beuk valt niet in een van deze categorieën, maar biedt juist beide. Hij is niet groenblijvend, maar behoudt wel zijn bladeren in de winter. Dit maakt de beukenhaag een uitstekend optie in plaats van de traditionele wintergroene hagen. Bovendien zijn beuken met blote wortels betaalbaar. Met een groeisnelheid van 30 tot 60 centimeter per jaar heb je ook eens snel een volgroeide haag.

De haagbeuk

Naast de beukenhaag is er ook de haagbeuk (Carpinus betulus). Het grootste verschil ten opzichte van de andere twee soorten is dat de haagbeuk bladverliezend is. Er kan wel wat blad blijven hangen in de winter, maar het grootste gedeelte valt er vanaf. Een haagbeuk geeft dus weinig tot geen privacy in de winter. Hoewel de namen op elkaar lijken, zijn de beuk en de haagbeuk geen directe familie. De haagbeuk behoort eigenlijk tot de berkenfamilie. De haagbeuk heeft een mooie gele herfstkleur, maar verliest wel meer bladeren in het najaar dan de beuk. Hoewel dit niet ideaal is voor winterprivacy, speelt dit minder een rol omdat mensen meestal minder tijd in de tuin doorbrengen tijdens de wintermaanden. De haagbeuk groeit goed op natte grond, terwijl de beuk de voorkeur geeft aan drogere grond.

De bladeren van beide planten lijken sterk op elkaar, maar de beuk heeft een gladdere bladrand en minder diepe nerven. Beide planten leveren mooie hagen op waar je een heel aantal jaar van kunt genieten, en ze zijn gemakkelijk te onderhouden.

Twijfel je nog voor welke beuk je moet gaan of heb je nog ergens vragen over? Kom dan gerust eens langs in onze winkel of neem contact met ons op