De Japanse hulst is tegenwoordig ontzettend in trek als haagplant, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Oorspronkelijk afkomstig uit Korea en Japan, is deze lid van de hulstfamilie bijna onherkenbaar als zodanig. In tegenstelling tot de gebruikelijke hulstplanten heeft hij geen gekartelde bladeren of felgekleurde rode bessen. Nee, de Ilex crenata lijkt eigenlijk heel erg op de buxus! Zijn bladeren hebben bijna hetzelfde formaat en vorm als die van de Buxus sempervirens, maar dat is slechts een van de vele overeenkomsten tussen deze twee plantensoorten.
Overeenkomsten en verschillen met de buxus
De gelijkenissen zijn zo opvallend dat de Japanse hulst vaak wordt gebruikt als buxusvervanger. En terecht! Hij wordt met rust gelaten door de buxusmot en de schimmels die buxusziekte veroorzaken, dus je krijgt bijna dezelfde look zonder de nadelen van de buxus. In sommige gevallen kan de Ilex crenata zelfs een betere optie zijn dan de buxus, omdat hij groter kan worden en iets beter bestand is tegen de winter. Bovendien biedt de Japanse hulst een breder scala aan bladkleuren.
Wat is dan precies het verschil tussen de Japanse hulst en de buxus? Hoewel ze erg op elkaar lijken, zijn het toch totaal verschillende plantensoorten. De Japanse hulst, wetenschappelijk bekend als Ilex crenata, is sterker en gezonder dan de buxus. Hij is niet vatbaar voor de verschillende buxusziekten en de buxusrups laat hem volledig links liggen. Dat maakt de Japanse hulst de perfecte buxusvervanger, vooral nu de bedreigingen voor buxushagen wereldwijd hebben toegeslagen. Paleis Het Loo heeft bijvoorbeeld al zijn buxushagen vervangen door Japanse hulst vanwege deze redenen.
Als het op uiterlijk aankomt, zijn er minimale verschillen tussen de twee planten. De lichte karteling op de bladranden van de Japanse hulst verraadt zijn verwantschap met de hulst, terwijl de bladrand van de buxus volledig glad is. Ook staan de bladeren van de Japanse hulst om en om aan de takken, terwijl ze bij de buxus tegenover elkaar staan. In een compacte haag zijn deze verschillen echter bijna niet meer te zien.
Natuurlijk zijn er nog steeds tuiniers die beweren dat er niets kan tippen aan de buxus, en dat begrijpen we volledig. Maar als je toch op zoek bent naar een alternatief voor je buxushaag, dan is de Japanse Hulst een uitstekende keuze. Vooral de Japanse hulst 'Dark Green' wordt vaak aangeplant om een zieke buxushaag te vervangen en te doen vergeten.
Verschil met de hulst en de Japanse hulst
De naam "crenata" betekent "gekarteld", wat samen met zijn verwantschap met de hulst voor enige verwarring kan zorgen. Hoewel de Ilex crenata nog wat lichte karteling op de bladranden heeft, is dit met het blote oog bijna niet te zien. Van een afstand lijken de eivormige bladeren van de Japanse hulst een gladde bladrand te hebben. Ook de vruchten van andere Ilex-soorten ontbreken bij de Japanse hulst; de bessen zitten verscholen onder de bladeren en zijn nauwelijks zichtbaar.
Hoewel de bloei van de Japanse hulst vrij onopvallend is, is hij allesbehalve saai! De donkergroene bladeren stralen rust uit en maken de Ilex crenata perfect om structuur aan te brengen in de tuin. Dat is ook de reden waarom hij een prominente rol speelt in Japanse tuinontwerpen. Bovendien zijn alle kweekvormen van de Japanse hulst groenblijvend, wat betekent dat je tuin er nooit kaal en verdord uit zal zien, zelfs niet in de winter.
Japanse hulst als haag
De Japanse hulst is zeer geschikt om lage hagen met strakke vormen te creëren, perfect om tussen borders te planten. Maar hij kan ook wel twee meter hoog worden, vooral de Japanse hulst 'Green Hedge' is daar geschikt voor. Dankzij zijn trage groei is de Japanse hulst ideaal voor vormsnoei, net als de buxus en de taxus. Dus of je nu een standaard rechthoekige haag wilt of iets totaal anders in gedachten hebt, met de Japanse hulst zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.
Planten en verzorging
De omgevingseisen van de Japanse hulst zijn vergelijkbaar met die van de buxus. Beide soorten zijn sterke haagplanten die vrijwel alle goed gedraineerde grondsoorten kunnen verdragen. Zolang de grond in je tuin niet te waterig is, kun je de Japanse hulst planten. Het is een kwestie van een geul graven, eventueel drainagegaten maken in de bodem en de planten rechtop in de grond zetten. Vaak kun je dit prima alleen doen, vooral omdat de Japanse hulst voornamelijk wordt gebruikt voor lage hagen. Maar er zijn ook soorten geschikt voor hogere hagen, waarbij je misschien wat hulp nodig hebt.
Eenmaal geplant heb je weinig omkijken naar de Japanse hulst. Hij is winterhard en kan op bijna elke standplaats goed groeien. De eerste paar weken na het planten is het wel verstandig om extra water te geven zodat de wortels goed kunnen groeien. Eventueel kun je wat kunstmest of tuingrond toevoegen als je tuin erg zware grond heeft of veel vocht vasthoudt. Maar eenmaal geworteld, zal de haagplant lange tijd mooi blijven. Wat betreft het snoeien is er wel een verschil met de buxus, de Japanse hulst groeit iets sneller.
Twijfel je nog over welke haag voor jou geschikt is of heb je nog een andere vraag? Kom gerust eens langs in onze winkel of neem contact met ons op.