De tijd van het jaar waarin we onze handschoenen en dikke jassen uit de kast halen en genieten van gezelligheid. Dat kan maar één periode betekenen: de winter! Maar welke bomen kunnen gemakkelijk deze winter doorstaan? Dat gaan we je vertellen in deze blog. Verder lees je ook nog over dat het toch belangrijk ik om de meeste bomen te beschermen tijdens matige tot strenge vorst ondanks dat we zelden te maken hebben met een strenge winter.
De meest winterharde bomen
1. Bol groene esdoorn (Acer platanoides 'Globosum'):De groene esdoorn is een populaire keuze als bolboom in Nederland. Met zijn dichte, gesloten kroon is de bol groene esdoorn gemakkelijk te onderhouden. In principe is snoeien niet nodig, maar als de kroon toch te groot wordt, kun je dit tussen november en februari doen. De groene bol esdoorn is uiterst winterhard en zal zich niets aantrekken van koude temperaturen, vorst en sneeuw. Deze boom kan zelfs temperaturen tot -30°C verdragen. De 'Globosum' heeft dus geen extra aandacht nodig in de winter.
2. Treurwilg ('Salix sepulcralis 'Chrysocoma''):Van alle wilgen is de treurwilg de meest geschikte keuze als het gaat om een winterharde boom. Het is een opvallende en unieke boom die ook nog eens zeer winterhard is. De 'Chrysocoma' kan goed tegen vochtige grond, dus als je een plek langs het water hebt, is de treurwilg een goede optie. De Treurwilg ('Salix sepulcralis 'Chrysocoma'') kan temperaturen tot -28°C gemakkelijk verdragen, zelfs bij zeer strenge vorst heeft deze boom geen extra verzorging nodig.
3. Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei): Winterharde palmbomen worden steeds populairder in Nederland, en de Chinese waaierpalm mag niet ontbreken in dit lijstje. Veel mensen weten niet dat de 'Trachycarpus fortunei' winterhard is. De huiverigheid die mensen hebben om een palmboom te planten is onnodig bij de Chinese waaierpalm. Deze palm kan kortstondig een temperatuur van wel -16 graden Celsius verdragen. De winterhardheid van deze palm komt door zijn oorsprong uit bergachtige gebieden in west-, zuid- en midden China, waar het kwik meerdere graden onder nul kan dalen. Een koud klimaat is voor deze boom zelfs aantrekkelijker dan een tropisch klimaat!
4. Appelboom Elstar ('Malus domestica 'Elstar''): Voor de fruitliefhebbers zijn er uiteraard ook mogelijkheden. De 'Malus domestica 'Elstar'' is de bekendste appelboom in Nederland en ook nog eens zeer winterhard. De appelboom Elstar kan temperaturen tot -23°C verdragen en gedijt goed op verschillende grondsoorten, zoals klei, zand, lemige grond en zure grond. Met deze eigenschappen is de 'Elstar' een sterke boom die het hele jaar door goed zal gedijen zonder veel aandacht.
5. Ruwe berk (Betula pendula) De ruwe berk is een van de meest winterharde laanbomen. De Betula pendula zal geen last hebben van de kou in Nederland, aangezien deze boom temperaturen tot -45,5 °C kan verdragen. Met zijn opvallende witte stam en ovale kroon is de berk een prachtige boom. In het wild kan de ruwe berk tot wel 30 meter hoog worden, maar ook als sierboom in je tuin zal hij zeker opvallen.
Winterharde terrasbomen
Mocht je wat minder plek hebben dan zijn er ook nog terrasbomen. Deze zijn perfect voor balkons of kleine buitenruimtes en ook deze zijn er winterhard. Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een terrasboom is de grootte. Gelukkig zijn er veel soorten bomen die een Nederlandse winter prima kunnen overleven, niet te groot worden en geschikt zijn om in een pot te planten.
Chinese waaierpalm
De Chinese waaierpalm is een populaire keuze voor een winterharde terrasboom. Met zijn grote, waaiervormige bladeren geeft deze exotische palm een tropische uitstraling aan je balkon of terras. Deze palmsoort komt oorspronkelijk uit China, waar het in de winter koud kan zijn, en is daarom ideaal voor het Nederlandse klimaat. De Chinese waaierpalm kan temperaturen tot -18 graden Celsius prima overleven. Bij flinke vrieskou en harde wind kan het echter nuttig zijn om de palm wat extra te beschermen met een vliesdoek of zelfs tijdelijk naar binnen te halen. Met de juiste zorg kan de Chinese waaierpalm jarenlang een prachtige toevoeging zijn aan je terras.
Japanse esdoorn
Een andere mooie optie voor een winterharde terrasboom is de Japanse esdoorn. Met zijn prachtige, fijn vertakte bladeren in verschillende kleuren, zoals rood, groen en geel, is de Japanse esdoorn een eyecatcher in elke pot. Deze boom is ook zeer winterhard en kan temperaturen tot -25 graden Celsius verdragen. Let wel op dat je voldoende bescherming biedt tegen de wind, omdat de fijne takken en bladeren kwetsbaar kunnen zijn.
Krentenboom
De krentenboom, ook bekend als Amelanchier, is een prachtige sierboom die vooral in het voorjaar opvalt door zijn witte bloesem. Na de bloei ontstaan er kleine rode bessen die eetbaar zijn en zoet smaken. Deze bessen worden veelal gebruikt voor het maken van jam of als toevoeging in gebak. De krentenboom is winterhard bij temperaturen tot -25 graden en kan goed groeien in een pot, maar heeft wel een voedzame en goed doorlatende grond nodig. Zorg ervoor dat de winterharde terrasboom voldoende water krijgt en beschermd wordt tegen
Natuurlijk zijn er nog veel meer winterharde terrasbomen om uit te kiezen, zoals de Japanse treurlork, palmlelie, Sneeuwbal op stam, Bolcatalpa, bamboe, Magnolia grandiflora halfstam, vijgenboom en olijfwilg meerstammig. Elke boom heeft specifieke vereisten, dus zorg voor voldoende water en bescherming tegen de elementen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen winterharde terrasbomen prachtige toevoegingen zijn aan je buitenruimte en zonder problemen de winter doorkomen. Dus geniet van groen en natuur, zelfs op een klein oppervlak!
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel.