Veel mensen geloven dat fruitbomen alleen passen in een grote tuin. Maar niets is minder waar! Fruit kan zowel in de volle grond geplant worden als in een pot op je balkon of terras. Tegenwoordig kun je kiezen uit laagstam, halfstam en hoogstam, patio/ dwergfruit, zuilfruit en klein fruit. Solitair of een haag van fruit, als pergola of als leiboom. Kortom: Een enorme keuze, of je nou een grote of een kleine tuin hebt.
Welke fruitboom past bij jou?
Het belangrijkste verschil zit in de hoogte. Fruitbomen worden altijd op een andere onderstam geënt omdat deze een beter wortelgestel maken en voor een betere vruchtopbrengst zullen zorgen. De enthoogte bepaalt mede de eindhoogte van de boom. Uiteraard zal een hoogstam fruitboom ook meer opbrengst geven dan een laagstam fruitboom.
Fruitbomen voor kleine tuinen
- Patiofruit/ Dwergfruit: Enthoogte is 10-15 cm. Dit dwergboompje groeit uit tot ca 1-1,5 meter. Door zijn geringe hoogte is dit fruitboompje bij uitstek geschikt om op een terras of balkon te plaatsen.
- Zuilfruit: Kenmerk van zuilfruit is dat de fruitboom zeer smal uitgroeit en dus prima toepasbaar is op plekken waar weinig ruimte is zoals balkon en terras.
- Kleinfruit: Met kleinfruit worden de bessen, bramen, druiven, kiwi e.d bedoeld. De bessen zijn zowel leverbaar in struikvorm als boompje op stam.
- Laagstam: Enthoogte is 50 cm. Deze boom kan uitgroeien tot ca 2-3 meter hoogte. Deze laagstam fruitbomen zijn heel goed toe te passen in een kleine tuin, maar zijn ook prima geschikt om in een pot te planten. Bij deze hoogte is een ladder overbodig en kun je direct van de boom plukken.
Fruitbomen voor grote(re) tuinen
- Halfstam: Enthoogte is 120 cm. Deze boom kan uitgroeien tot ca 4-5 meter hoogte. Na ca 4 jaar kun je de eerste vruchten oogsten. Door zijn hoogte is deze fruitboom minder geschikt voor de kleine tuin. Halfstam zal zich ook beter ontwikkelen in de volle grond.
- Hoogstam: Enthoogte is 180-200 cm. Deze boom kan uitgroeien tot 5-7 meter hoog. Dit betekent dat je voor de pluk altijd een ladder nodig hebt om het fruit te oogsten. Het duurt een aantal jaren voor je de eerste vruchten kunt plukken. Door zijn grootte is deze boom alleen geschikt voor de grote tuin en zal zich ook beter ontwikkelen in de volle grond. Tegenwoordig worden met name de oudere rassen nog op hoogstam gekweekt.
Wanneer kun je een fruitboom planten?
Tegenwoordig worden de meeste planten in pot gekweekt. Het grote voordeel hiervan is dat je het hele jaar door kunt planten, ongeacht het seizoen. Uiteraard mits de grond niet bevroren is. Zorg bij het planten in de volle grond dat het plantgat 2 x zo groot is als de pot zodat de grond lekker luchtig is. Meng de bestaande grond met Vivimus universeel voor een goede basis. Plaats de boom in het plantgat. Zorg ervoor dat hij niet te diep geplant wordt. Richtlijn: De bovenkant van de kluit is gelijk met de grond, hooguit 1-2 cm aarde mag er nog op gegooid worden. Voorzie de boom tegelijkertijd van een boompaal met boomband zodat hij ook tijdens harde wind stevig staat.
Geef hem na het planten wat water. Het doorwortelen van de boom vraagt even tijd, in die periode is de boom afhankelijk van jouw aandacht en zorg. Let er dus op dat de boom niet verdroogt, maar geef ook zeker niet te veel water. Geef vervolgens ieder voorjaar voeding om de plant gezond en sterk te houden. Geef bij voorkeur een organische meststof die een werking heeft van 3 maanden. Herhaal dit nogmaals in juli zodat de boom genoeg kracht heeft om het fruit te laten ontwikkelen.
Wat is de beste standplaats voor fruitbomen?
De fruitbomen en het kleinfruit worden graag letterlijk in het zonnetje gezet! De zon is nodig om het fruit goed te laten ontwikkelen en te laten rijpen. Het fruit wordt bij veel zonlicht groot en mooi van kleur. De warmte zal de smaak alleen maar ten goede komen. Hoe meer zon hoe zoeter!
Het merendeel van het fruit is zelfbestuivend. Dit wil zeggen dat je geen andere plant nodig hebt om vruchten te krijgen. Kruisbestuiving met een ander ras heeft wel als voordeel dat je sneller en meer vruchten zult krijgen.
De verzorging van je fruitboom
Als je verzekerd wil zijn van een goede opbrengst zorg dan dat je naast een ideale standplaats en een voedzame bodem ook de boom goed onderhoudt door middel van snoei. Zorg voor een open structuur van de kroon zodat de zon de kroon goed kan binnen dringen. In de zomer kan lichtjes worden gesnoeid, de echte vormsnoei gebeurt in de winterperiode. Door de bladval is goed te zien hoe je moet snoeien. De dikke takken kunnen aan de uiteindes iets worden ingekort. De zijtakken daarentegen moeten juist flink worden terug gesnoeid (tot ca 30 cm) waardoor een open boom ontstaat. Op deze takken zal in het voorjaar ook de bloesem verschijnen. Bekijk ons snoeigereedschap hier.
Wij wensen je veel plezier met je aankoop en uiteraard een goede oogst. Laat het smaken!