Het snoeien van hortensia’s is niet moeilijk maar wel noodzakelijk om mooie grote bloemen te houden. Wel verschilt het snoeien per soort, maar wij hebben dit makkelijk voor je gemaakt. In deze blog worden alle soorten hortensia’s genoemd en op de afbeeldingen kun je zien welke dit zijn. Vervolgens vertellen we je hoe je jouw hortensia het beste kunt snoeien. Je zult zien dat het met deze aanwijzingen eenvoudig gaat en dat je optimaal van jouw hortensia kunt gaan genieten!
Boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla) snoeien
De boerenhortensia is ook wel bekend als de gewone hortensia; deze zie je in heel veel tuinen staan in de kleuren wit, roze en blauw. Een boerenhortensia snoei je in maart of april. Deze soort bloeit dit jaar op de takken die vorig jaar gevormd zijn. Als je dus teveel snoeit heb je dit jaar geen bloemen. Daarom snoei je een boerenhortensia altijd deels.
Als eerste knip je een aantal oudste takken weg. Dit zijn de takken die het meest verhout (hard) zijn en deze mag je helemaal tot op de grond terug knippen. Als je wat gekke lange takken aan de plant hebt dan kun je deze een stukje inkorten tot het punt waarop ze weer mooi in de struik vallen. Knip hierbij net boven een oog of knoop: het punt waarop nieuw blad gevormd wordt. Als laatste knip je de dunne, wat zielige takjes er uit. Ook deze mag je helemaal bij de grond afknippen.
Houd als stelregel aan dat je maximaal 30 procent van de struik af knipt. Wat dus inhoudt dan de andere 70 procent bloeit dit jaar.
Hortensia Annabelle snoeien
Schitterend hè, die grote witte bollen met bloemen! Maar wat heeft je voorkeur: grote of kleine bollen? Want dat kun je bepalen aan de hand van de snoei.
Als je ieder jaar zo groot mogelijke bollen wilt dan snoei je de plant in maart of april terug tot op 15-30 cm boven de grond. Je knipt hierbij net boven een oog of knoop: de plek waar blad gevormd gaat worden. Let er wel op dat de grote bollen ondersteuning nodig zullen gaan hebben; de bollen vangen veel wind en regen en zullen waarschijnlijk door gaan zakken.
Vind je dit niet handig en wil je daarom kleinere bloemen? Snoei je Annabelle dan in maart of april terug tot 50-75cm boven de grond. Dan krijg je dat jaar kleinere bloemen en hebben ze ook minder steun nodig.
Er is ook een middenweg waarbij de grootte van de bollen past bij de sterkte van de takken en doorhangen minder voorkomt. Je telt hierbij het totaal aantal hoofdtakken. Als je bijvoorbeeld zes hoofdtakken hebt knip je één derde van die takken (twee takken dus) terug tot 15-30cm boven de grond. Het jaar daarop doe je hetzelfde en knip je twee andere takken terug. Welke takken dit precies zijn kun je zien als je gaat snoeien: hoe ouder de tak, des te meer deze verhout is.
Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) snoeien
De pluimhortensia is heel makkelijk te snoeien. Deze bloeit namelijk op de takken die datzelfde jaar gevormd worden. In maart of april snoei je de plant; als je een wat hogere plant wilt dan laat je de takken langer. En als je een wat kleinere plant wilt, snoei je de takken korter. Voor de bloemen maakt het weinig verschil; deze worden pas na de snoei gevormd.
Klimhortensia snoeien
De meeste hortensia’s kunnen het beste in het voorjaar gesnoeid worden, maar de klimhortensia is hierop de uitzondering. Klimhortensia’s snoei je in augustus of september.
Bloemknoppen ontstaan aan het uiteinde van iedere tak en deze worden gevormd in het jaar voorafgaand aan de bloei. Als je dus dit jaar de plant snoeit, heb je volgend jaar minder bloemen. Wat je het beste kunt doen is de plant ieder jaar een beetje snoeien.
Als je een klimhortensia niet snoeit krijg je op sommige plekken “ophopingen” van blad en bloemen. De plant is dan niet mooi verdeeld. Als je ieder jaar alleen die ophopingen wat uitdunt onderhoud je de plant het beste. Hij blijft mooi strak en vlak en bloeit volgend jaar schitterend op de plekken waar je hem niet hebt gesnoeid.
Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoeien
De eikenbladhortensia is een langzame groeier en heeft daarom maar weinig snoei nodig. In het voorjaar knip je de oude bloemen er uit en snoei je eventueel heel oude of beschadigde takken tot de grond toe weg.
Fluweelhortensia (Hydrangea aspera) snoeien
De fluweelhortensia wordt eventueel in het voorjaar gesnoeid maar dat is meestal niet nodig. Deze soort bloeit op de takken die vorig jaar gevormd zijn, dus als je snoeit snoei je deze plant maar deels.
Je knipt hierbij de heel dunne, zieke of kruisende takken weg.
Berghortensia (Hydrangea serrata) snoeien
De berghortensia snoei je hetzelfde als de boerenhortensia. Deze bloeit op de takken die vorig jaar gevormd zijn en daarom snoei je de struik nooit helemaal, maar deels.
Je knipt de oudste (meest verhoute) takken helemaal weg, tot op de grond. Te ver uitschietende takken kort je wat in zodat de vorm van de struik weer mooi is. En als laatste snoei je de heel dunne takjes er uit, helemaal tot op de grond.
Hortensia op stam snoeien
Heb je een hortensia op stam en weet je niet of en hoe je die moet snoeien? Hierbij is het van belang uit te zoeken welke soort je hebt. De pluimhortensia wordt het meest verkocht als hortensia op stam.
Heb je een pluimhortensia op stam? Dan is het van belang dat je deze in maart of april flink terug snoeit. Een stuk of vijf takken snoei je terug tot op drie ogen of knopen; het punt waarop nieuw blad wordt gevormd. De andere takken snoei je terug tot op een paar centimeter van de stam.
Heb je een stamhortensia van een andere soort? Dan hoef je deze niet te snoeien.
Verzorging van een hortensia na de snoei
Zoals je hebt kunnen lezen worden alle hortensia’s – op de klimhortensia na – in het voorjaar gesnoeid. Je doet jouw hortensia er een groot plezier mee als je hem na de voorjaarssnoei verwend met extra voeding in de vorm van hortensia mest. De combinatie van snoei en mest zal er voor zorgen dat jouw hortensia optimaal bloeit!
Wat gebeurt er als je je hortensia niet snoeit?
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je de snoei een keer vergeet of dat het niet uitkomt. Er is dan niets aan de hand, je zult dat jaar alleen wat kleinere bloemen krijgen. Over het algemeen is een hortensia een heel makkelijke en dankbare plant. Geniet maar heerlijk van alle bloemenpracht!