Als je een echt strakke haag in je tuin wilt hebben die ook veel privacy biedt dan is de liguster daar de aangewezen (en goedkoopste!) haagplant voor. Wij vertellen je graag alles wat je moeten weten; van tips bij het kopen tot aan de snoeibeurt.
De liguster in het kort
Er zijn eigenlijk twee soorten ligusters die het meest bekend zijn: de gewone of wilde liguster (Ligustrum vulgare) en de haagliguster (Ligustrum ovalifolium). Deze lijken heel veel op elkaar, alleen is de haagliguster een gekweekte soort en de gewone of wilde liguster – de naam zegt het eigenlijk al – de inheemse soort. Vind je de biodiversiteit belangrijk in je tuin dan heeft de gewone of wilde liguster de voorkeur: vogels, vlinders en bijen zijn er gek op!
Is een liguster wintergroen?
Alle ligustersoorten zijn semi-wintergroen: bij een strenge winter kunnen ze hun blad verliezen en tijdens een milde winter kan het blijven zitten. De cultivar Atrovirens houdt het blad het langste vast.
Hoeveel groeit een liguster per jaar?
Er zijn kleine verschillen binnen de verschillende soorten maar over het algemeen is een liguster een heel snelle groeier. Ieder jaar komt er wel zo’n 30 tot 40cm bij. Ideaal wanneer je de haag met kleine planten aangeplant hebt: binnen een paar jaar zal de ligusterhaag de door jou gewenste hoogte hebben!
Hoe vaak moet je een liguster snoeien?
Omdat een liguster zo snel groeit zul je je haag ook met regelmaat moeten snoeien om hem netjes te houden. Wij adviseren dit twee keer per jaar te doen: de eerste keer in mei/juni en de tweede keer in augustus of september. Als je je haag net aangeplant hebt, snoei je het eerste jaar de bovenkant van de haag niet. In de volgende jaren doe je dit wel. Hierdoor krijg je een mooie compacte en dichtbegroeide haag. Nog een extra tip: als je je haag aan de onderkant iets breder houdt dan aan de bovenkant vangt de onderkant van je haag ook genoeg licht op. Zo blijft je haag van onder tot boven mooi groen.


Zo plant je jouw ligusterhaag
Ligusterplanten worden meestal geleverd als wortelgoed. Hierbij zit er geen aarde bij de wortels op het moment van leveren. Dit is de meest goedkope optie. Wortelgoed heeft wel iets meer aandacht nodig dan wanneer je de planten in pot zou kopen. Zo mag wortelgoed niet uitdrogen. Plant je haag dan ook direct nadat hij geleverd is! Maak een plantgat wat groot genoeg is om de wortels niet af te hoeven breken of te verdrukken. Kijk goed naar de plant hoe diep deze bij de kweker in de grond heeft gestaan; de planten moeten nu op dezelfde hoogte komen te staan. Een liguster stelt weinig eisen maar de grond moet wel goed gedraineerd zijn. Als je hieraan twijfelt, meng dan de grond uit het plantgat met aanplantgrond voor hagen. Hiermee vul je dan het plantgat. Als het gat weer gevuld is, stamp je het geheel voorzichtig aan zodat de liguster stevig staat. Vervolgens geef je ruim water. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? We hebben ook kant en klaar hagen in ons assortiment.
Wanneer plant je jouw ligusterhaag?
Je kunt jouw ligusterhaag het beste planten in de periode dat de planten ook leverbaar zijn. Wortelgoed is bijvoorbeeld alleen leverbaar tussen midden oktober en maart. Bij (aankomende) vorst is het niet handig om te gaan planten: jonge planten zijn daar dan nog niet voldoende tegen bestand.
Heeft een ligusterhaag voeding nodig?
In principe biedt onze Noord-Europese grond precies wat een ligusterhaag nodig heeft. Maar mocht je twijfelen aan de kwaliteit van je grond of als de haag op een wat drogere plek staat, dan kan het raadzaam zijn om toch wat bij te mesten. De beste tijd om dit te doen is na de snoei in mei/juni. Onze beuken & hagenmest bevat precies datgene waar bijna iedere haag van opknapt!
Overigens: als je je haag aangeplant hebt met aanplantgrond, dan hoef je in het eerste jaar zeker geen mest bij te geven.
Hoe giftig is de liguster?
Dat een liguster giftige onderdelen heeft weet bijna iedereen wel. Dat dit helemaal geen probleem hoeft te zijn blijkt wel uit het feit dat deze haag zoveel wordt aangeplant! Zowel de bladeren als de bessen zijn giftig als deze gegeten zouden worden. Over het algemeen worden de ligusterhagen gesnoeid voordat ze bessen gaan vormen, dus dit lost zich eigenlijk vanzelf op. En zolang je de bladeren niet eet, is er dus niets aan de hand. Laat ook je huisdieren niet eten van de liguster. Heb je een hond die graag met takken aan de haal gaat als je aan het snoeien bent? Houd deze dan dit keer even binnen!
Heb je nog vragen over de liguster die hier niet tussen staan? Of ben je op zoek naar mooie haagplanten? Wij staan voor je klaar met professioneel advies! Bel, mail of chat je met ons.