Wat is voor jou de voornaamste reden om een haag aan te planten? Als dat privacy is, ligt een groenblijvende haag voor de hand. En wat voor soort tuin wil je? Romantisch, of juist strak en modern? Als je een haag kiest die past bij jouw tuinstijl, staat je basis alvast als een huis! Wij helpen je graag op weg bij het maken van je keuze.
Groenblijvende haag
De eerste reden om een groene schutting of haag neer te zetten is meestal privacy. En die privacy wil je dan natuurlijk ook ’s winters. Een wintergroene of groenblijvende haag is dan perfect: deze heeft het jaarrond blad, waardoor hij het hele jaar je tuin of terras afschermt. Er zijn vele groenblijvende hagen, deze drie toppers lichten we graag even uit!
Toscaanse jasmijn haag (Trachelospermum jasminoides)
Deze klimmer is flink in opmars de laatste jaren. En dat is niet voor niks! Naast dat de plant lang bloemen geeft, die zelfs heerlijk geuren, is hij wintergroen. Ook kan deze kant en klaar haag redelijk smal gehouden worden; ideaal voor de wat kleinere tuinen. Qua standplaats doet de Toscaanse jasmijn het bijna op iedere plek. Alleen op het echte noorden vindt hij niet fijn. De Toscaanse jasmijn kan in iedere tuinstijl toegepast worden; van romantisch tot aan strak en modern.
Glansmispel haag (Photinia fraseri)
De Photinia past goed in de meer traditionele tuinen. Hij neemt wel wat meer ruimte in, maar is dan ook wel een echt mooie en grotere haagplant. In het voorjaar loopt hij uit met rood blad, wat later in het jaar verkleurt naar groen. Sommige soorten bloeien ook en vormen bessen, maar de echte eyecatcher van de Glansmispel is het rode blad. Zet hem niet op de koude oostenwind, daar houdt hij niet van.
Olijfwilg haag (Elaeagnus ebbingei)
De Latijnse naam van deze haagplant is bijna niet te lezen (je zegt: ee-lee-agnus), de Nederlandse namen zijn beter te onthouden: olijfwilg of zilverbes. Vanwege het mooie grijsgroene blad is deze haag goed op zijn plek in een strakke, moderne tuin. Als je de haag niet snoeit komen er in de herfst witte bloemen aan en daarna ook rode bessen met een zilverachtige gloed. Deze haagplant is heel goed bestand tegen wind, maar bij heel strenge winters kan hij zijn blad verliezen.
Naast deze toppers heeft Budgetplant nog meer wintergroene kant en klaar hagen in het assortiment. Zoals de veel toegepaste Portugese laurier (Prunus lusitanica) en de Taxus. Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor de bekende klimop-hagen: de Hedera helix.
Bladverliezende hagen
Ben je iemand die van de wisselingen van de seizoenen kan genieten, dan is een bladverliezende haag helemaal jouw ding. Hagen die niet helemaal wintergroen zijn, noemen we bladverliezende hagen. Gedurende de winter verliezen zij hun blad, helemaal of deels, waarvoor in het voorjaar weer fris nieuw blad verschijnt.
Amberboom (Liquidambar)
De amberboom verkleurt gedurende het jaar schitterend: van geel naar roodpaars. Hoe vochtiger de haag staat, des te paarser wordt het blad. Deze haag is heel makkelijk in het onderhoud. Wel heeft hij graag een vochtige grond. Bij Budgetplant kun je kiezen uit twee verschillende soorten: de gewone amberboom (Liquidambar styraciflua) en de amberboom ‘Worplesdon’. Er zitten wat verschillen in het blad, maar ook in de stam. Zowel in de landelijke tuin als de moderne tuin komt deze haag tot zijn recht.
Rode beukenhaag en groene beukenhaag (Fagus sylvatica)
De beukenhagen zijn dé hagen voor een wat meer klassieke of landelijke tuin. Ze houden van een wat drogere grond; als je tuiniert op een kleigrond is deze haag wat minder geschikt. Vraag dit dus even na als je het niet weet. Verder is de verzorging van beuken heel eenvoudig. De groene beukenhaag start in het voorjaar met fris en glanzend groen blad. De rode variant krijgt in de lente, uiteraard, rood blad. Van beide soorten wordt het blad in de herfst bruin en valt het in de winter gedeeltelijk van de haag. Je herkent dit vast wel; dit zijn de hagen die ’s winters nog steeds privacy bieden, maar dan in de vorm van bruin of dood blad.
Haagbeuk (Carpinus betulus)
De haagbeuk heeft een zelfde uitstraling als de groene en rode beukenhaag. Het verschil is dat de haagbeuk zijn blad in de winter helemaal verliest, nadat het in de herfst eerst geel verkleurd. Een haagbeuk kan wèl in een kleigrond staan: hij heeft heel weinig eisen. Twijfel je dus tussen deze twee, dan is de haagbeuk wellicht een beter idee.
Er zijn nog veel meer bladverliezende hagen zoals de vroeger veel gebruikte ligusterhaag. Maar ook de winterlinde (Tilia cordata) bieden wij als kant en klaar haag aan. Vind je het lastig om een keuze te maken? Of wil je weten wat de beste tijd in het jaar is om je haag te planten? Bel, mail of chat met ons voor professioneel advies. Of kom langs in onze grote tuincentrum in Venlo!