De herfst is in volle gang en de dagen worden korter, kouder en natter. Dit betekent dat het tijd is om na te denken over hoe je je tuin het beste kunt voorbereiden op de winter. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, het winterklaar maken van je tuin is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je planten, gazon en tuinmeubelen de kou goed doorstaan en in het voorjaar weer in topconditie zijn. In deze blog delen we praktische tips en handige adviezen om je tuin winterklaar te maken, zodat je volgend jaar weer volop kunt genieten van een bloeiende en gezonde buitenruimte.
Het najaar is de beste tijd om te planten!
Als je de tuin winterklaar gaat maken, vergeet dan vooral niet om nieuwe planten te planten. Het najaar, zolang het overdag niet vriest, is een ideale tijd om in te planten. Dit geldt voor bijvoorbeeld haagplanten, bomen, vaste planten, klimplanten en heesters en bloembollen voor het voorjaar. Waarom dit de beste tijd is? In ons blog 'Wat is de beste tijd om in te planten?' vertellen we je hier meer over.
Moet ik mijn tuin bemesten voor de winter?
Rond oktober is het goed om de grond wat los te maken en te zorgen dat deze wat extra voeding krijgt door bijvoorbeeld organische mest te gebruiken. Dit hoef je niet helemaal te vermengen want de regen, sneeuw, wind en hagel zorgen er wel voor dat dit in de grond trekt. Zuurminnende planten, zoals rhododendron en heide, geef je wat turf. Tuinturf is zuur en zorgt dat de bodem goed vocht vasthoudt en beschermt de planten tegen winterkou. Uiteraard is bemesting vooral belangrijk na de winter, namelijk in het voorjaar, als de planten weer gaan groeien.
Moet ik voor de winter nog snoeien?
Er zijn bomen zoals de walnotenboom, druiven en acers die voor januari gesnoeid moeten worden. Als ze te laat worden gesnoeid gaan ze ‘bloeden’. Dek de wonden af met wondafdekmiddel. Zolang het niet vriest kun je ook in de winter snoeien. Veelal worden planten pas in het voorjaar gesnoeid, afhankelijk van de plant. Laat vaste planten in borders en perken zo lang mogelijk staan. Eenjarige planten daarentegen die zijn uitgebloeid kun je verwijderen door ze er met wortel en al uit te trekken.
Planten in pot beschermen
Zet planten in pot zo veel mogelijk bij elkaar tegen een muur of onder een overkapping. Haal terracotta potten naar binnen, want deze kunnen kapot vriezen. Zorg er ook voor dat de planten niet te nat staan. Zorg bij het inplanten in potten of plantenbakken dat de zijkanten voorzien zijn van noppenfolie en dat water er aan de onderzijde altijd uit kan, door middel van een laagje hydrokorrels aan te brengen op de bodem van de pot. Planten kun je ook beschermen door ze te bedekken met een laagje stro aan de voet van de plant.
Laat mediterrane planten, als het even kan, niet buiten staan, maar in een schuur, garage of onder een overkapping. Als dit niet mogelijk is: geen zorgen, ze zijn allemaal tot minimaal -5 tot -10 graden Celsius winterhard en er zijn nog speciale plantenhoes te koop om ze te beschermen.
Wat moet ik doen met afgevallen herfstbladeren?
Buiten dat herfstbladeren prachtig zijn en je er leuke dingen mee kunt doen, zoals knutselen, moeten herfstbladeren niet klakkeloos weggegooid worden. Want wist je dat al die blaadjes en plantenresten juist nuttig zijn? Ze bieden beschutting en onderdak voor heel veel kleine diertjes. Het afgevallen blad is een deken tegen de vorst. Onder struiken of op bloemen randen. Het isoleert en voorkomt uitdroging van de bodem. Bovendien rotten de bladeren in de loop van de tijd en worden ze waardevolle compost. De compost zorgt voor voedingsstoffen in de grond.
Vanaf nu hark je al het blad in de border en je hebt een natuurlijke bescherming tegen de vorst.
Maak je gazon winterklaar!
Verwijder wel bladeren van het gazon, de bladeren zorgen er namelijk voor dat het gras 'stikt'. In het voorjaar verschijnen er dan gele vlekken. Hark dus al het blad van het gazon, zodat het gras licht en groen blijft. Is het gras bevroren? Loop er dan zo min mogelijk overheen om beschadiging te voorkomen. Sneeuw kun je overigens wel gewoon op je gazon laten liggen.
Last but not least: haal ook bladeren uit je vijver
Ze zorgen voor een dikke voedselrijke laag op de bodem, maar na verloop van tijd zorgen ze ook voor zweefalg en groen water. Doe dit ook bij afgestorven delen van waterplanten. Schakel natuurlijk ook je fonteintjes, vijverfilter en -pomp uit, zodat deze niet stuk vriezen. Als je vijver langer dan een week bevroren is, maak dan een paar gaten in het ijs. Dit is om gasuitwisseling tussen vijverwater en atmosfeer mogelijk te maken.
En tot slot: vergeet de vogels in de winter niet. Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. Als extra energiebron kun je vetbollen en pinda’s ophangen. En vergeet niet alle waterleidingen in de tuin af te sluiten, zodat ze niet kapot vriezen.