Bezig met laden...

Groene beuk

Latijnse naam
Fagus sylvatica

De groene beuk Fagus sylvatica heeft een mooi, frisgroen blad. De plant is zeer geschikt als sierhaag en kan elke gewenste hoogte bereiken. Bekijk hier hoe u een beukenhaag snoeit. In de herfst...

Mei
Ja
alle grondsoorten m.u.v. kleigrond, Goed gedraineerd, Voedselrijk, Zure grond
Haag, Haagplant
Vanaf 0,66 Regular Price 0,73
Dit product kan vanaf worden besteld.
Groene beuk
Fagus sylvatica
€ 0,66

Subtotaal:

19,00

Beschrijving

De groene beuk Fagus sylvatica heeft een mooi, frisgroen blad. De plant is zeer geschikt als sierhaag en kan elke gewenste hoogte bereiken. Bekijk hier hoe u een beukenhaag snoeit. In de herfst wordt het blad van de groene beuk bruin. De bruine, verdorde bladeren blijven in de winter (deels) aan de planten hangen, waardoor een beukenhaag in de winter nog redelijk zichtdicht is. Dit in tegenstelling tot de bladverliezende haagbeuk (Carpinus betulus). De groene beuk is het gehele jaar leverbaar in pot en in het voor- en najaar met alleen wortels of kluit.

Welke kleuren heeft de groene beuk?

In het voorjaar tonen de bladeren van de Groene beuk zich in een fris lichtgroene kleur die in de loop van het seizoen donkerder wordt. Wanneer de herfst aanbreekt, veranderen ze naar een rijke bruine tint. Wat opmerkelijk is, is dat deze bruine bladeren de hele winter aan de plant blijven hangen, wat een mooie verschijning oplevert.

Hoe groeit de Groene Beuk?

Met een groeisnelheid van 30-60 cm per jaar, is regelmatig snoeien nodig. Het beste moment hiervoor is aan het eind van de zomer of aan het begin van de herfst. Op vruchtbare bodems is een extra snoei in het voorjaar, na de eerste groeispurt, aan te raden.

Waar plant ik de groene beuk en welke grond moet ik gebruiken?

De Groene beuk presteert het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Hij is bestand tegen winderige omstandigheden, maar te harde wind kan ervoor zorgen dat de bladeren eerder afvallen. Hoewel hij zich aanpast aan vele grondsoorten, gedijt de Groene beuk niet goed in zware klei of extreem natte gebieden.

Wat zijn de voordelen van de Groene Beuk?

  • Een visueel aantrekkelijke plant die het hele jaar door verandert.
  • Geschikt voor diverse tuinstijlen.
  • Dient als schuilplaats of nestgelegenheid voor diverse dieren.

Wat zijn beperkingen van de Fagus sylvatica?

Voor diegenen met zware kleigrond of erg natte gebieden is de haagbeuk (Carpinus betulus) een beter alternatief.

Kenmerken

Kenmerken
EAN Groene beuk - Fagus sylvatica
Plantnaam Groene beuk
Winterhard Ja
Bloeiperiode Mei
Dichtheid Volledig blikdicht
Eetbaar Niet eetbaar
Gebruiksmogelijkheden Haag, Haagplant
Geschikt voor Buiten
Groeisnelheid 20-40 cm per jaar
Groeiwijze 888
Groenblijvend Nee
Grondsoort alle grondsoorten m.u.v. kleigrond, Goed gedraineerd, Voedselrijk, Zure grond
Planttijd Maart, April, Mei, Juni, Juli, September, Oktober, November, December
Snoeiperiode Juni, Mei, Oktober, September

Verzorging

Gewasbescherming

Het water geven van een groene beukenhaag

De Fagus sylvatica, of groene beukenhaag, heeft in de beginfase na het planten regelmatig water nodig om goed te kunnen groeien. Het is essentieel om de bodem continu vochtig te houden, maar vermijd overmatig water geven om wortelrot te voorkomen, aangezien de beukenhaag hier gevoelig voor is.

Tijdens warme en droge periodes is het noodzakelijk om extra water te geven. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water wanneer dat nodig is. Zodra de haag zich goed heeft geworteld, heeft de Fagus sylvatica minder water nodig en kan hij beter tegen droogte.

Geef bij voorkeur water in de avond om verdamping te verminderen. Op deze manier blijft het water langer in de grond en kan de haag het beter opnemen.

Bemesten

Het bemesten van de Fagus sylvatica

Het bemesten van de Fagus sylvatica, beter bekend als de groene beukenhaag, is essentieel voor een optimale groei. Voor zowel de groene als de rode beukenhaag is het aan te raden om tweemaal per jaar te bemesten.

De eerste bemesting vindt plaats in het voorjaar, eind maart of begin april. Dit zorgt ervoor dat de haag gedurende de zomer krachtig kan doorgroeien. De tweede bemesting wordt gepland in juni of juli om de haag een extra boost te geven voor het najaar en als voorbereiding op de winter.

Stappen voor het bemesten:

  1. Voorjaar (maart of april): Strooi de meststof rondom de basis van de haag, bij voorkeur een langzaam vrijkomende organische meststof. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de voedingsstoffen.
  2. Zomer (juni of juli): Herhaal de bemesting om de haag van voldoende voedingsstoffen te voorzien gedurende het groeiseizoen.

Tips voor het bemesten:

  • Gebruik van organische meststof: Een organische meststof die langzaam vrijkomt is ideaal voor de groene beukenhaag. Dit zorgt voor een langdurige voeding en bevordert een gezonde groei.
  • Plaatsing van de meststof: Zorg ervoor dat de meststof niet direct tegen de stam van de haag wordt geplaatst, maar rondom de druppellijn van de kroon. Hierdoor kunnen de wortels de voedingsstoffen beter opnemen.
  • Regelmaat: Regelmatige bemesting ondersteunt de gezonde groei en ontwikkeling van de Fagus sylvatica, waardoor uw haag mooi dicht en groen blijft.

Inplanten

Wanneer plant ik de groene beukenhaag?

Bij het planten van de groene beukenhaag zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Het is aan te raden om de haag te planten van eind oktober tot eind maart. In deze periode bevindt de haag zich in een rustfase, wat het ideale moment is om te planten. Let wel op met vorst; het is af te raden om de haag te planten als het vriest of kans heeft te gaan vriezen.

De groene beukenhaag (Fagus sylvatica) heeft een voorkeur voor loss, zavel, klei of zand als grondsoort, met een droge tot vochtige bodem. In het najaar worden de beukenhagen uit de volle grond gehaald en geleverd met kale wortels. Dit is het moment waarop de haag in rust is en het minst vatbaar voor beschadiging.

In het voorjaar en de zomer is de rustperiode voorbij en kunnen beukenhagen niet meer uit de volle grond gehaald worden. Daarom worden ze in deze periode in pot of met kluit geleverd. Hierdoor kan de haag ook in de warmere maanden succesvol geplant worden, mits de juiste zorg en aandacht wordt gegeven aan de standplaats en het waterbeheer.

Snoeien

Hoe snoei ik de groene beuk?

De Fagus sylvatica, ook wel bekend als de groene beukenhaag, is een plant die zeer makkelijk te snoeien is, net als alle andere beuken. Het beste snoeimoment is rond 21 juni, de langste dag van het jaar. Een tweede snoeibeurt kan, indien nodig, aan het einde van de zomer plaatsvinden.

Het snoeien zorgt ervoor dat de haag mooi dicht en compact blijft. Let er bij het snoeien op om dit niet in de volle zon te doen, omdat het blad dan kan verbranden en bruin worden. Begin met snoeien van onder naar boven, zodat het afknipsel makkelijk op de grond valt. 

Hagen worden vaak taps gesnoeid, zodat de onderkant voldoende licht krijgt. Op een lichte plek kun je de haag echter ook gewoon recht knippen. Regelmatig snoeien houdt je groene beukenhaag netjes en gezond!