Vrouwenmantel
Vrouwenmantel
Vrouwenmantel is een heel veelzijdige vaste plant; zowel in de landelijke als in de strakke moderne tuin past de plant goed. Het mooie blad is spectaculair met wat regendruppels of dauw erop. En de bloemkleur is uniek; daar kun je de mooiste combinaties mee maken!
Soorten vrouwenmantel
De meest gebruikte soort vrouwenmantel is de Alchemilla mollis. Zodra de bloemen in de plant komen is de hoogte ongeveer 20 centimeter. Zonder bloemen is dat ongeveer 10 centimeter.
Er is ook een dwergvorm van de vrouwenmantel, dit is de Alchemilla erythropoda. Het blad en de bloemen blijven ongeveer de helft kleiner en lager dan bij de andere soort.
Wil je de vrouwenmantel gebruiken als lage bodembedekker? Dan is de dwergvrouwenmantel echt een aanrader.
Vrouwenmantel in de border
Vrouwenmantel wordt heel veel toegepast in borders. Vanwege de hoogte van de plant staat deze dikwijls vooraan in de border; zo kun je ook de regen- of dauwdruppels goed op het blad zien liggen. Het is mooi om vrouwenmantel in groepen aan te planten of juist als randbeplanting langs bijvoorbeeld je tuinpad.
Vrouwenmantel standplaats
Het ideale plekje voor de vrouwenmantel is halfschaduw. Iets meer zon of iets meer schaduw kan de plant ook hebben; in de zon zul je dan wel wat meer water moeten geven en in de schaduw zal de plant wat minder bloemen geven. Eigenlijk is dit een heel makkelijke plant zonder bijzondere wensen!
Vrouwenmantel combineren
Vanwege de bijzonder bloemkleur – vaal groengeel – kun je echt spectaculaire combinaties maken met andere planten. Een heel sterke combinatie is als je vrouwenmantel combineert met de paarse bloemen van de verschillende Salie-soorten (Salvia nemerosa). Ook qua verschil in hoogte vullen deze planten elkaar mooi aan. Eigenlijk alle planten die blauwe of lilakleurige bloemen krijgen staan schitterend bij de vrouwenmantel.
Ben je meer op zoek naar een rustiger combinatie? Zet dan een witbonte hartlelie naast de vrouwenmantel. Deze combinatie is bijna sereen!
Vrouwenmantel kopen
Er zitten subtiele verschillen tussen alle verschillende soorten vrouwenmantel. Weet je welk soort je wilt? Dan kun je deze gemakkelijk online bestellen. Twijfel je over welk soort het mooiste staat in jouw tuin? Kom dan eens langs in ons grote tuincentrum in Venlo! Of vraag het aan onze groenspecialisten, dit kan via de telefoon, mail en chat.
Bij Budgetplant ben je gegarandeerd van kwaliteitsplanten tegen voordelige prijzen. Dit komt door onze grootschalige inkoop bij vaste kwekers – van wie wij weten dat ze kwaliteit leveren. Daarnaast hebben we onze verwerking en verzorging dusdanig efficiënt ingericht zodat we onze kosten laag kunnen houden. En daar profiteer jij van!
Tip! Wil je dat jouw vrouwenmantelplanten de ideale start krijgen? Zet dan gelijk een zak aanplantgrond voor zuurminnende planten in je winkelmand. Dan zul je jarenlang plezier krijgen van deze schitterende plantensoort!
Vrouwenmantel snoeien
Nog een bonus van de vrouwenmantel: de plant bloeit twee keer! De eerste keer is in de maanden juni en juli. Daarna volgt nog een bloei in september. Deze tweede bloei is wel wat minder uitbundig, maar dat kun je extra stimuleren door de planten na de eerste bloei tot vlak boven de grond af te knippen.
Is vrouwenmantel wintergroen?
Deze plant heeft veel mooie kenmerken maar wintergroen is daar niet één van: in de winter sterven alle bovengrondse delen af en verdrogen. In het voorjaar kun je deze afgestorven en verdroogde takjes en blaadjes er af knippen. Wat volgt is weer mooi frisgroen.
Is vrouwenmantel giftig?
Nee hoor, hier hoef je je geen zorgen om te maken. Sterker nog, vrouwenmantel wordt vaak gebruikt als remedie bij diverse lichamelijke klachten. Je kunt er thee van maken!