Bezig met laden...

Zenegroen

Zenegroen 

Een geweldig mooie én makkelijke bodembedekker: dat is het (kruipend) zenegroen. Het donkerrode blad en de blauwe bloemen zorgen ervoor dat je dit plantje heel mooi kunt combineren met andere planten.  
En wist je dat dit ook een inheemse plant is? In gebieden met grasland zul je de inheemse variant zeker tegenkomen. Daarnaast is het een heel geliefde plant voor bijen en hommels: dus een aanwinst voor de biodiversiteit in je tuin! 

Wanneer kun je het (kruipend) zenegroen het beste planten? 

Wat voor de meeste planten geldt, geldt ook voor het zenegroen (Ajuga reptans): zolang er geen vorst is kun je deze bodembedekker planten. Qua grond stelt de plant geen eisen, wel is het aan te raden om goed water te geven na het aanplanten. Op de dag zelf maar ook op de dagen daarna. 

De standplaats van het zenegroen: wel of niet in de schaduw? 

Het zenegroen is een heel makkelijk plantje met weinig eisen. Er wordt vaak gezegd dat dit een echte schaduwplant is maar het is onze ervaring dat dit plantje toch ook echt wat zon nodig heeft op een dag. Een plek in de halfschaduw is dan ook ideaal!  
Heb je juist een plekje in de zon voor een bodembedekker? Dan kun je ook het zenegroen aanplanten maar zul je wat vaker water moeten geven.  

De bloeitijd van Ajuga reptans 

Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar van de Ajuga reptans: met donkerrood blad, witbont blad en groen blad. Maar allemaal hebben ze blauw-paarse bloemen. Vanaf mei verschijnen de kaarsvormige bloemen op de planten en tot aan juli zullen ze bijen en vlinders naar zich toe lokken. 

Woekert het kruipend zenegroen? 

Ondanks dat het zenegroen snel een stuk grond kan bedekken, is het geen woekeraar. Deze bodembedekker groeit verder uit door steeds wat lange uitschieters te maken. Als je deze niet wilt hebben is het heel eenvoudig om ze weg te halen door de uitschieters af te knippen.  

Kruipend zenegroen combineren met andere planten 

Omdat Ajuga weinig eisen stelt qua grond is deze plant heel goed te combineren met andere bodembedekkers of vaste planten.  
Een mooie combinatie met andere bodembedekkers is bijvoorbeeld met witbonte zegge (Carex), blauw zwenkgras (Festuca) of Lelietjes der Dalen (Convallaria). 
Als je hogere planten naast je zenegroen wilt zetten dan is de combinatie met varens heel mooi. Kies je een zenegroen met donkerrood blad dan is dit mooi om te combineren met planten die (licht)geel bloeien of lichtgeel in hun blad hebben. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) bijvoorbeeld, of een gele variant van de wolfsmelk (Euphorbia).  

Zenegroen kopen 

Heb je je keuze al kunnen maken uit ons assortiment zenegroen? Ga je voor een rode, groene of bonte soort? Je zult snel net zo enthousiast raken als wij zijn over deze mooie en makkelijke bodembedekker. Heb je vragen? Deze kun je stellen aan onze groenspecialisten via de telefoon, mail en chat: we staan voor je klaar! 

Kun je online geen keuze maken, zie je liever de planten in het echt? Dan nodigen we je van harte uit in ons 30.000 m2 grote tuincentrum in Venlo! Met onze lunchroom en leuke faciliteiten voor de kids (waaronder een speeltuin en een kinderboerderij) kun je er een echt uitje van maken! 

Ajuga reptans snoeien 

Eigenlijk is het snoeien van het zenegroen helemaal niet nodig. Je kunt de te verre uitschieters terug knippen, meer is niet nodig. Maar als de planten heel oud worden dan kan het goed zijn om de bodembedekker een keer helemaal terug te snoeien tot net boven de grond. Dit kan zolang er geen vorstperiode is. Geef de planten na de snoei een flinke slok water, dan zul je zien dat ze snel herstellen. 

Is kruipend zenegroen giftig? 

Nee hoor, hier hoef je je geen zorgen over te maken. Het kruipend zenegroen is niet giftig, niet voor jou maar ook niet voor eventuele huisdieren. 

Zenegroen: slakken houden er niet van! 

Je zult misschien denken: een plantje wat zo dicht bij de grond groeit, dat moet wel een last krijgen van slakken? Niets is minder waar! Slakken zullen het zenegroen met rust laten, sterker nog: ze zullen de bodembedekker als schutplaats gebruiken, maar er niet van eten.