Coniferen
Bijna iedereen kent de conifeer wel; de wintergroene hagen, vaak strak gesnoeid en met die typerende geur. Of juist die grote solitaire reuzen, als een echte imposante eyecatcher. Het is best een bijzondere plant: er zitten geen bladeren aan, maar een soort naalden. Wist je dat?
Coniferen soorten: van cipres tot venijnboom
Er zijn heel veel verschillende soorten coniferen. Voor iedere tuinstijl is er een mooie soort, maar ook voor iedere toepassing. Zo zijn er coniferen die juist goed tot hun recht komen als ze solitair aangeplant worden, of zelfs coniferen op stam. En er zijn ook dwergvormen; deze blijven heel klein. De meest verkochte coniferensoort is de haagconifeer. Ook daar heb je weer veel keuze in – in soorten, kleuren en grootte.
Coniferen haag
Voor een coniferen haag wordt heel vaak de reuzenlevensboom (Thuja) aangeplant. De reuzenlevensboom heeft ook weer veel varianten zoals de Smaragd – die in een kegelvorm groeit – en de Atrovirens – die smaller groeit. Voor wie een echt heel hoge haag wil, of juist zo’n solitaire imposante eyecatcher, zijn de gele en blauwe schijncipressen (Chamaecyparis) mooie bomen. Deze kunnen wel tot 10 meter hoog worden! Een ander soort met weer een heel ander uiterlijk is de venijnboom (Taxus). Een venijnboom groeit wat minder snel dan de andere soorten waardoor het onderhoud ook anders is. Houd dit dus ook in gedachte als je venijnbomen aan wilt schaffen: vanwege de tragere groei zul je wellicht grotere planten aan willen planten. Als je de planten “op de groei” koopt, duurt het bij een Taxus langer voordat hij de gewenste hoogte heeft behaald dan bij een andere coniferensoort.
Coniferen planten
Wanneer je de coniferen het beste kunt planten is afhankelijk van de kweekwijze waarin je de planten koopt. Coniferen in pot kun je jaarrond planten, mits het niet vriest. Maar als je ze alleen met een kluit koopt, dan kun je ze planten vanaf oktober tot in mei. Ook dan geldt: niet als het vriest. Als je coniferen als haag aan gaat planten dan is het handig om een draad te spannen op de plaats waar de haag komt; zo weet je zeker dat je de planten in een rechte lijn plant en je haag strak wordt. Graaf een lange sleuf over de gehele breedte van de haag waarbij je ook de grond onderin het plantgat goed los maakt. Het voordeel van een sleuf ten opzichte van losse plantgaten is dat je nog met de bomen kunt schuiven om zo een goede verdeling te krijgen.
Onderin het plantgat breng je eerst een laag aanplantgrond aan; in de aanplantgrond zit onder andere plantversterker wat voor sterkere wortels en een hogere weerstand zorgt. Hiermee geef je jouw coniferenhaag de beste start. Zet de planten op de juiste plek en vul de sleuf verder op met een mengsel van de uitgegraven grond en de aanplantgrond. Druk het geheel goed aan en geef flink water. Is er geen regen voorspeld in de aankomende dagen? Geef dan de volgende dagen nogmaals flink water.
Coniferen snoeien
Om een mooie dichte en compacte haag te houden is het nodig om coniferen te snoeien. De belangrijkste snoeiperiode is in het najaar, in september. Je scheert met een heggenschaar langs de haag totdat hij weer mooi strak is. Voor een goede lichtinval is het aan te raden om de haag onderin wat breder te houden en bovenin wat smaller. Eventueel kan een coniferenhaag ook in het voorjaar (in mei) voor een tweede keer gesnoeid worden. Het snoeien is heel makkelijk, maar wat wel belangrijk is, is dat je nooit tot op het kale hout snoeit. Dan zal de plant niet meer uit gaan lopen.
Coniferen bomen
Van oorsprong is Budgetplant een haagplantenspecialist en nog steeds is dit een van onze sterkste productgroepen. Door al onze kennis en ervaring weten wij bij welke kwekers we haagplanten – en dus ook coniferen – in kunnen kopen van topkwaliteit. Daarnaast hebben we onze verwerking en verzorging steeds efficiënter gemaakt waardoor wij de prijzen laag kunnen houden. Dit alles zorgt er voor dat je jouw coniferen van topkwaliteit tegen voordelige prijzen kunt kopen bij Budgetplant! Ga je een haag aanplanten maar weet je niet hoeveel planten je nodig hebt per meter? Tijdens het besteltraject kom je vanzelf onze makkelijke rekentool tegen. Deze rekent direct voor je uit hoeveel planten je nodig hebt voor jouw haag.
Heb je andere vragen over coniferen? Onze groenspecialisten zitten voor je klaar met professioneel advies. Je kunt zowel met ons bellen, mailen als chatten!
-
Blauwe Schijncipres 180-200cm
Chamaecyparis lawsoniana 'Collumnaris'
-
Levensboom 'Brabant' 140-160 cm
Thuja occidentalis 'Brabant
-
Levensboom 'Brabant' 200-220 cm
Thuja occidentalis 'Brabant'
-
Levensboom 'Smaragd' 100-120cm
Thuja occidentalis 'Smaragd'100-120 cm
-
Leylandcipres
Cupressocyparis leylandii
-
Leylandcipres
Cupressocyparis Leylandii
-
Reuzenlevensboom 'Atrovirens' 160-180 cm
Thuja plicata 'Atrovirens' 160-180 cm
-
Reuzenlevensboom 'Excelsa' 180-200cm
Thuja plicata 'Excelsa'
-
Valse Jeneverbes
Microbiota decussata
-
Venijnboom 'Hillii' 60-80 cm
Taxus media 'Hillii'
-
Venijnboom 'Hillii' 80-100 cm
Taxus media 'Hillii'
-
Westerse Levensboom 'Brabant' 200-225 cm
Thuja occidentalis 'Brabant'
Coniferen bemesten
Een conifeer is eigenlijk een heel makkelijke plant en heeft maar weinig verzorging nodig. Bij een langere periode van droogte in de zomer is het wel aan te raden water te geven. En sproei hierbij het water niet alleen op de grond, maar ook op het groen! Omdat een conifeer geen bladeren heeft maar een soort naaldjes is het oppervlakte van deze naaldjes veel groter dan van de bladeren van een boom. Een conifeer verdampt dus veel meer water en is gebaat bij vocht op het groen. Als je coniferen aanplant als haag staan er veel planten bij elkaar die allemaal dezelfde voedingsstoffen uit de grond halen. Om dit aan te vullen adviseren wij jaarlijks (in het voorjaar) de coniferen bij te mesten met conifeer & taxus mest. Niet alleen voedt dit de planten en verbetert het de bodem, er zit ook magnesium in wat er voor zorgt dat de haag die mooie groene kleur houdt.