Bramenstruik
Een bramenstruik is niet alleen vanwege zijn lekkere vruchten een waardevolle toevoeging aan je tuin; het is een charmante en snelgroeiende fruitboom die je tuin kleurt met witte tot roze bloemen. Wij bieden je verschillende soorten aan, zo is er altijd een bramenstruik die bij jou past!
Bramenstruik - Rubus Fruticosus
De Latijnse naam voor de gewone bramenstruik is Rubus fruticosus en deze is familie van de roos. Deze struik wordt door zijn vele doorns ook wel wilde braam genoemd. Een bramenstruik is volledig winterhard en hij houdt ook in de winter mooi groen blad. De bloeiperiode begint in juni, dan worden er witte of roze bloemen zichtbaar. Daarna ontstaan de vruchten, deze kun je vanaf augustus plukken. Bramenstruiken zijn zelfbestuivend, dat betekent dat er geen andere bramenstruik in de buurt hoeft te staan om vruchten te krijgen.
Standplaats bramenstruik
Om de rijping van de bessen te stimuleren kies je een zonnig plekje uit. Een beschutte locatie waar een groot deel van de dag de zon op staat is de ideale plek voor jouw bramenstruik. Je houdt voor een gemiddeld groeiende bramenstruik ongeveer 2,5 tot 3 meter aan, plant de bramenstruik in het midden van deze afmetingen. De struik doet het goed in verschillende grondsoorten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond rijk is aan voedingsstoffen. Dit kun je doen door de grond eventueel te vermengen met compost. Kijk voor meer informatie naar onze blog ‘Hoe kan ik zelf compost maken’.
Bramenstruik kopen
Als je interesse hebt in het aanschaffen van een mooie braamstruik, overweeg dan opties zoals de Rubus fruticosus ‘Black Satin’ die donkere, bijna zwarte vructhen krijgt of de Rubus phoenicolasius die meer roodgekleurde vruchten oplevert. Je kunt je bramenstruik persoonlijk komen uitzoeken in onze winkel, of hem gemakkelijk via de webshop thuis laten bezorgen. Heb je toch nog vragen? Onze tuin experts staan altijd voor je klaar, ook telefonisch, via e-mail en chat! Neem dus gerust contact met ons op.
Bramenstruik opbinden
Bramen maken lange, sterke takken aan die soms wel 5 meter lang kunnen worden. Om de plant georganiseerd te houden kun je deze opbinden. De plant neemt op deze manier minder ruimte in beslag, droogt sneller na regen en de zon kan beter bij de vruchten voor optimale rijping. Het opbinden van deze takken zorgt er ook voor dat de struik niet kan gaan woekeren, omdat de stengels zich niet aan de grond kunnen hechten.
Bramenstruik snoeien
Het snoeien van een bramenstruik is essentieel om te voorkomen dat de struik niet te groot wordt en om voldoende licht in de plant te laten. Een grote struik levert vaak minder vruchten op, omdat er veel energie gaat naar de takken en de vruchten niet voldoende licht krijgen. Je snoeit de bramenstruik direct na de oogst en nogmaals tijdens de wintermaanden. Let hierbij wel op dat je snoeien vermijdt als er vorst wordt voorspeld om vorstschade te voorkomen. De vruchten groeien aan de scheuten die het voorgaande jaar zijn ontstaan, deze wil je dus graag behouden. Alle andere takken die ziek zijn, beschadigd zijn of het voorgaande jaar al in bloei hebben gestaan kunnen net boven de basis worden gesnoeid.