Bezig met laden...

Perenboom

Een van de bekendste fruitbomen is de perenboom. Deze prachtige boom staat niet alleen bekend om zijn lekkere vruchten, maar ook om zijn bloesem. Deze kleurt je tuin wit tot roze. De peer is een mooie aanvulling op jouw tuin! Wij bieden je meerdere soorten perenbomen aan. Je leest hier alles wat je wilt weten over een perenboom in jouw tuin.  

Perenboom (Pyrus communis) 

De perenboom staat ook wel bekend als Pyrus communis. De prachtige perenboom ziet er het hele jaar fantastisch uit. Dat is fijn, want een perenboom kan heel oud worden! De bloeitijd is van april tot mei. Als de perenboom is uitgebloeid laat hij zijn wit tot roze bloemen vanzelf vallen. Hoe meer bloemen er aan de boom zitten, hoe meer peren hij zal ontwikkelen. De perenboom kan goed tegen vorst, maar als de bloemknoppen bevriezen tijdens late vorst, kan dit invloed hebben op de vruchtzetting. De vruchten van de perenboom kun je plukken in de maanden september en oktober. In de herfst kleurt de boom prachtig geel tot rood, waarna de bladeren loslaten en zijn sierlijke takken goed te zien zijn.  

Standplaats peer 

Het voordeel van de perenboom is dat hij in vrijwel iedere grondsoort goed kan gedijen. Maar wat heeft een perenboom echt nodig? Hij staat het liefst op een plekje in de halfschaduw of in de zon. Je plant de perenboom het beste wanneer deze in rust is; dat betekent in de wintermaanden (tussen november en januari). Let er hierbij wel op dat het niet vriest. Maak voor het planten van de perenboom een gat in de grond dat net zo groot of ietsje groter is als de kluit van de boom. Maak de grond rondom het gat los zodat de boom goed kan wortelen en maak de kluit van de perenboom goed nat. Je maakt ook de wortels van de kluit los om het wortelen te bevorderen. Wanneer je een perenboom op halfstam of hoogstam hebt, is dit hét moment om 1 of 2 boompalen te plaatsen ter ondersteuning van de boom. Vul daarna het gat en druk de grond goed aan. Het is belangrijk om na het planten nogmaals voldoende water te geven. Een perenboom houdt niet van te veel mest, dus wees hier wat voorzichtiger mee.  

Perenboom kopen 

Om ervoor te zorgen dat er altijd een perenboom is die perfect in jouw tuin past, hebben we een breed assortiment perenbomen voor je klaar staan. Al onze perenbomen zijn verkrijgbaar als leivorm, patioboom, struik of als halfstam. Zo kun je zelfs een perenboompje in pot houden! Je komt achter welke vorm het beste bij jouw tuin past met onze blog ‘Welke vormboom kies jij?’.  

Heb je een specifieke voorkeur die je nog niet op onze site hebt gevonden? Neem dan contact op met onze groenspecialisten via chat, mail of telefoon, of kom eens langs bij onze nieuwe afdeling Budgetplant XL. Op dit terrein van maar liefst 15.000m2 bieden we een breed en exclusief assortiment aan bomen en planten aan – waaronder oude perenbomen -  die je nergens anders zult vinden. We werken samen met vaste kwekers en hebben onze verwerking en verzorging efficiënt ingericht. Op deze manier kunnen we je kwalitatief goede bomen bieden voor een voordelige prijs.  

  1. Handpeer 'Bonne Louise d'Avranches'
    Handpeer 'Bonne Louise d'Avranches'

    Pyrus c. 'Bonne Louise d'Avranches'

  2. Handpeer 'Bonne Louise d'Avranches'
    Handpeer 'Bonne Louise d'Avranches'

    Pyrus c. 'Bonne Louise d'Avranches'

  3. Oude halfstam 'Conference' peer
    Oude halfstam 'Conference' peer

    Pyrus communis 'Conference'

  4. Oude leiboom peer 'Conference'
    Oude leiboom peer 'Conference'

    Pyrus communis 'Conference'

  5. Oude perenboom 'Doyenne du Comice'
    Oude perenboom 'Doyenne du Comice'

    Pyrus communis 'Doyenne du Comice'

  6. Oude perenboom laagstam 'Conference'
    Oude perenboom laagstam 'Conference'

    Pyrus communis 'Conference'

Perenboom snoeien 

Het is belangrijk om je perenboom goed te snoeien. Je doet dit twee keer per jaar. Een keer in februari en een keer rond de langste dag van het jaar, 21 juni. Je snoeit de perenboom met een scherpe, schone snoeischaar of takkenschaar. Het snoeien van de perenboom heeft twee doelen. Het eerste doel is om de boom een goede vorm te geven. Het tweede doel is om de vruchtzetting te bevorderen. Zorg ervoor dat het tijdens de wintersnoei niet harder vriest dan -5 graden celcius. Haal in de winter al het dode, kruisende en zieke hout weg. Verwijder de recht omhoog groeiende takken volledig. In de zomer focus je je op het snoeien van de waterloten. Deze herken je eveneens aan hun groei recht omhoog. De waterloten groeien enorm snel, wat betekent dat ze veel energie opnemen. Wanneer je deze weg snoeit blijft er meer energie over voor de vruchtzetting van de boom. Ben je op zoek naar meer informatie over het verzorgen van jouw boom? Lees dan onze blog ‘Jouw gids voor succesvolle boomverzorging’.