Bolvorm
Dit is de meest bekende hortensiasoort: de bolhortensia of boerenhortensia. Er is een enorme keuze in kleuren, grootte en bloei. Daarnaast zijn er ook volop nieuwe soorten in ontwikkeling; voor ieder wat wils dus!
Boerenhortensia soorten
Er zijn veel verschillende varianten van de boerenhortensia. Alle soorten vragen hetzelfde qua standplaats en verzorging dus het is eigenlijk alleen een kwestie van de mooiste kleur uitkiezen! Nieuw zijn o.a. de Forever & Ever-soorten: deze bloeien heel lang, vanaf het voorjaar tot aan de eerste vorst.
Boerenhortensia: in de volle zon of juist schaduw?
De boerenhortensia – of Hydrangea macrophylla in het Latijn – krijgt het liefste een plekje in de halfschaduw. In de zon kan ook, maar dan heeft de plant wel meer water nodig. Te veel schaduw is niet goed; dan neemt het aantal bloemen echt af.
De bloeitijd van de boerenhortensia
De bloeitijd van de boerenhortensia is het langste van alle hortensia-soorten: van juni tot in september. Maar als je de nieuwe soort Forever & Ever neemt, heb je nog langer plezier van de schitterende bloemen!
Boerenhortensia planten
Het planten van een boerenhortensia is niet moeilijk, maar het is belangrijk dat dit met zorg gedaan wordt. Je wilt tenslotte lang plezier hebben van de plant, de beste basis helpt daar zeker bij. Kies een goede plek, in de zon of halfschaduw en graaf een gat wat twee keer zo groot is dan de pot waarin de plant nu staat. Maar hierbij ook de grond onder in het gat goed los zodat de plant makkelijk verder kan wortelen. Alhoewel een hortensia het prima doet op iedere goede tuingrond kun je hem extra verwennen door een laagje aanplantgrond voor zuurminnende planten of compost onder in het plantgat te doen. Zet de plant vervolgens eerst met de kluit in een emmer met water zodat hij zich goed vol kan zuigen. Daarna plaats je de plant in het plantgat en zorg je ervoor dat hij op dezelfde hoogte komt te staan als hoe hij in de pot stond. De rest van het plantgat vul je op met de uitgegraven grond, eventueel gemengd met de aanplantgrond of compost. Dan druk je het geheel goed aan en geef je ruimschoots water. Plant je je hortensia in het voorjaar of in de zomer? Geef dan ook in de dagen na de aanplant water.
Hydrangea macrophylla snoeien
Het snoeien van een boerenhortensia is niet moeilijk. We geven je graag wat meer informatie zodat je begrijpt waarom deze plant of deze specifieke manier gesnoeid moet worden. Ieder jaar komen er nieuwe takken aan je hortensia. De bloemen komen alleen aan de oudere takken; de takken die er vorig jaar ook al aan zaten. Als je die oude takken er af knipt, heb je dit jaar dus geen bloei. Maar niet snoeien is ook geen optie: dan verwaarloost de plant snel. Het is natuurlijk lastig bij te houden wat oude en wat nieuwe takken zijn, maar hier is een oplossing voor. Ieder voorjaar knip je een derde van het totaal aantal takken af tot op de grond. Die een derde gaat opnieuw uitlopen, maar daar komen geen bloemen op. Op de andere twee derde wel. Zo onderhoud je de plant goed, zonder dat dit te veel ten koste gaat van de bloei.
Boerenhortensia kopen
Ben je er al uit welke boerenhortensia je het mooiste vindt? Deze kun je gemakkelijk bij ons bestellen, zowel online als in ons tuincentrum. Als je online bestelt dan brengt onze bezorgdienst deze netjes bij je thuis. Bij ons afhalen is natuurlijk ook een optie. Maar als je toch in het echt een keuze wilt maken uit al die kleuren; kom dan naar ons tuincentrum. En bij ons zie je echt door de bomen het bos niet meer; zoveel keuze heb je! Je kunt er zelfs een dagje uit van maken; inclusief heerlijke lunch in onze Greenbarn. Ook aan de kids is gedacht: zij vermaken zich prima in de speeltuin en kinderboerderij. Heb je vragen over hortensia’s? Onze groenspecialisten helpen je graag! Je kunt ons zowel bellen als mailen, maar ook chatten is mogelijk!
-
Dwerghortensia 'Little Purple'
Hydrangea macrophylla 'Little Purple'
-
Hortensia 'MSoft Pink Salsa'
Hydrangea macrophylla 'Music Collection Soft Pink Salsa'
-
Hortensia 'Pink Annabelle'
Hydrangea arborescens 'Pink Annabelle '
-
Hortensia 'Red Reggae'
Hydrangea macrophylla 'Music Collection Red Reggae'
-
Hortensia 'Ruby Annabelle'
-
Hortensia 'Strong Annabelle'
Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle'
Boerenhortensia verzorging
Een hortensia is best een makkelijke plant zodra hij eenmaal op een goede plek staat en voldoende water krijgt. Die schitterende uitbundige bloei kost natuurlijk wel veel energie, waardoor de plant gebaat is bij genoeg voedingsstoffen. Het is dan ook aan te raden – en heel makkelijk te doen! – om de plant twee keer per jaar bij te mesten met hortensia mest. Dit zorgt voor een betere weerstand van de plant, mooi groen blad en een nog uitbundiger bloei.
Kan een boerenhortensia ook in een pot?
Een boerenhortensia kan heel groot worden, tot wel 3 meter hoog. Een pot zal dan ook snel te klein worden voor de plant! Maar er zijn tegenwoordig ook klein blijvende soorten verkrijgbaar; de zogenaamde Little Hortensia’s. Deze worden maar 60cm hoog en kunnen uitstekend in een pot gezet worden.
Is een boerenhortensia wintergroen?
Een hortensia gaat in het najaar in rust; dan laat hij zijn blad vallen. Dit om nieuwe energie op te doen voor weer een jaar vol bloei!
Boerenhortensia verplaatsen
Wil je je boerenhortensia verplaatsen? Wacht hier dan niet te lang mee; als de struik 3 meter hoog is, wordt dit wel een heel lastige klus! Maar als je plant nog goed hanteerbaar is, dan kun je de hortensia zeker nog verplaatsen. Dit doe je het liefste in de herfst en probeer hierbij de kluit zo intact mogelijk te houden. Geef na het verplaatsen ook flink water!
Boerenhortensia bloeit niet
Dat is vervelend… Kan het zijn dat er iets mis is gegaan met de snoei? De hortensia bloeit op takken die vorig jaar gevormd zijn, als je die er af hebt geknipt, zul je dit jaar geen bloemen krijgen. Maar dat komt volgend jaar wel weer goed! Heb je wel goed gesnoeid en komen er geen bloemen aan de plant? Dan kan het zijn dat hij te donker staat. Een hortensia heeft zeker een paar uur zon per dag nodig om bloemen te geven. Als dit het geval is dan kun je de plant verplaatsen. Geef hem daarna wel de tijd om te wennen aan de nieuwe plek.