Bezig met laden...

Passiflora

Dit is misschien wel de plant met de meest spectaculaire bloemen. De bloemen komen heel kleurrijk en tropisch over, wat je niet snel zult verwachten in ons land. Maar toch doet deze klimplant het heel goed in onze tuinen! 

Passiebloem soorten 

Er zijn verschillende soorten passiebloemen (Passiflora), we zetten ze hier voor je op een rijtje 

Passiflora caerulea 

Dit is de meest bekende soort met allemaal verschillende varianten waaronder die met de bekende blauw met witte bloemen. Deze soort is winterhard. 

Passiflora edulis 

Dit soort wordt voornamelijk gekweekt vanwege de eetbare vruchten. Dit is het enige soort Passiflora dat niet winterhard is. 

Passiflora incarnata 

Dit soort staat ook bekend als de wilde passiebloem en wordt veel gebruikt in de kruidengeneeskunde. 

Passiflora ligularis 

Zoete granadilla, zo wordt dit soort ook wel genoemd vanwege de eetbare vruchten. 

Passiebloem in pot 

De passiebloem heeft de neiging om te woekeren maar je kunt de uitlopers die niet gewenst zijn wel makkelijk weghalen. Om het woekeren helemaal te voorkomen kun je de passiebloem ook heel goed in een grote pot planten. Zo kun je de plant ook op een plek zetten waar je de schitterende bloemen nog beter kunt zien. De klimmer heeft wel een steun nodig om te kunnen klimmen. Dit kun je doen in de vorm van een paar bamboestokken die je in een piramidevorm vast zet, of een andere plantensteun

Passiebloem planten 

De beste tijd om een passiebloem te planten is in het voorjaar of de vroege zomer. Deze klimplant is een echte zonliefhebber maar het liefste staat de basis van de plant wel in de schaduw. Misschien kun je er een andere plant voor planten? Qua grondsoort heeft de passiebloem geen voorkeur, zolang deze maar niet te nat is. Als je de Passiflora in een pot plant is het aan te raden de plant te bemesten. Over het algemeen zijn alle extra stoffen die in potgrond zitten – die de plant wel nodig heeft – na zes weken uitgewerkt, je kunt dit aan vullen door middel van een meststof voor terras- en balkonplanten.  

Passiebloem kopen – online of in ons tuincentrum 

Weet je al welk soort je aan wilt schaffen? Dan kun je gemakkelijk online bestellen. Onze eigen bezorgdienst komt de planten bij je brengen; deze komen dus netjes bij je aan! Twijfel je nog tussen alle soorten en kleuren? Kom dan eens langs in ons tuincentrum. Hier kun je je vergapen aan alle mooie kleuren. En als je echt niet kunt kiezen; misschien heb je ruimte genoeg om twee verschillende passiebloemen door elkaar heen te laten groeien? Heb je nog vragen, over passiebloemen of klimplanten in het algemeen? Wij staan voor je klaar om deze te beantwoorden! Je kunt onze groenspecialisten bereiken via de telefoon, mail of chat

Er zijn geen producten gevonden

Is een passiebloem winterhard? 

Op de Passiflora edulis na zijn alle soorten winterhard, maar ze laten wel hun blad vallen tegen de winter. In het voorjaar komt er weer nieuw blad aan de plant. 

Passiebloem snoeien 

De passiebloem is een sterke groeier en kan echt een wirwar van takken worden. Als je de plant jaarlijks snoeit houd je hem wat meer in bedwang – en heb je ieder jaar weer een mooie frisse plant! Het snoeien kun je het beste in het voorjaar doen, als er geen vorst meer komt. Je kunt er voor kiezen om enkele takken te verwijderen, zoals de takken die minder mooi zijn. Maar je kunt de passiebloem ook tot op 50 centimeter vanaf de grond afknippen. Je zult zien dat de klimmer daarna weer gewoon uit gaat lopen. 

Een passiebloem tegen een schutting of pergola 

Het staat heel mooi om de passiebloem tegen een schutting of pergola te leiden voor een tropisch tintje in je tuin. Hier heeft de plant wel hulp bij nodig; de Passiflora is niet zelfhechtend zoals de klimop. Zowel tegen een schutting als pergola kun je plant in het begin leiden door de ranken vast te zetten met touwtjes (niet te strak!) of clipjes. Als de klimmer al groter is kun je volstaan met de ranken om de pergola heen te winden. 

Is de passiebloem giftig? 

Deze vraag is wat moeilijk te beantwoorden. Er zijn giftige soorten en niet-giftige soorten. De onrijpe vruchten kunnen giftig zijn, terwijl ze als ze rijp zijn juist eetbaar zijn. De stoffen die giftig zijn en in passiebloemen zitten, zitten in de bladeren en stelen maar hiervan heb je alleen last als je deze zou innemen. De vruchten van sommige soorten zijn alleen eetbaar als ze helemaal rijp zijn; als ze van de plant afvallen. Houd voor de zekerheid kinderen en huisdieren weg van de plant.