Bezig met laden...

Vuurdoorn

Dit is misschien wel een van de meest klassieke (klim)planten: vroeger zag je de vuurdoorn in iedere tuin staan, als struik, klimplant of haag. Dat is ook niet gek aangezien deze wintergroene plant jaarrond decoratief is; de felrode bessen kent iedereen wel! 

De vuurdoorn als klimplant, struik en haag 

Een vuurdoorn is eigenlijk een heester, een struik. Als je de plant tegen een muur plaatst en wat aandacht besteed aan het op de juiste manier snoeien dan krijg je een vuurdoorn die er uit ziet als klimplant. Wij zullen dit later verder uitleggen. Je kunt er dus ook een haag mee vormen of de vuurdoorn (Pyracantha) als solitaire plant plaatsen. 

Vuurdoorn standplaats 

De vuurdoorn is een echte zonaanbidder, maar wat meer schaduw kan de plant ook hebben. In de zon krijgt de plant wel meer bloemen en bessen. Qua grond stelt de vuurdoorn weinig eisen: een goede tuingrond is prima, mits deze goed gedraineerd is. Als je de plant echt de beste start wilt geven dan voeg je aanplantgrond voor zuurminnende planten toe aan het plantgat.  

Kan de vuurdoorn in een pot? 

Jazeker! Op plaatsen waar de Pyracantha niet in de volle grond gezet kan worden, kun je deze klimplant planten in een pot. Kies hiervoor een pot die 50 centimeter of meer hoog is zodat de wortels voldoende ruimte hebben. Houd er wel rekening mee dat planten in een pot meer water nodig hebben dan wanneer ze in de volle grond staan, zeker zonaanbidders zoals deze! In ons tuincentrum hebben wij maar liefst 2.000 m2 vol staan met potten en bakken, in alle maten en materialen. Een groot gedeelte van dit assortiment staat ook in onze webshop: bekijk hier ons assortiment potten en bakken.  

Wat is de groeisnelheid van een vuurdoorn? 

Vuurdoorns zijn trage groeiers: met zo’n 20 tot 50 centimeter – dit is afhankelijk van de soort - per jaar behoort deze klimplant niet tot de snelste. Maar dat heeft ook als voordeel dat je deze plant veel minder hoeft te snoeien dan een snelgroeiende klimplant als de klimop of wilde wingerd.  

Vuurdoorn kopen 

Waarom wil je de vuurdoorn in je tuin plaatsen? Is dit vanwege de overweldigende bloei in het voorjaar, of zijn het juist de bessen waarom je de plant graag wilt? Wist je trouwens dat ook vogels dol zijn op de vuurdoorn? Als de plant groter wordt heb je kans dat er nestjes in gebouwd gaan worden! Weet je al welke vuurdoorn je wilt bestellen? Wij hebben soorten met rode en oranje bessen in ons assortiment.  
Kom je er niet uit welke je mooier vindt? Of heb je andere vragen over de vuurdoorn, of over klimplanten in het algemeen? Onze groenspecialisten staan voor je klaar met professioneel advies. Je kunt je vragen stellen via de telefoon, mail of chat

Vuurdoorn plaatsen tegen een muur of schutting 

Een vuurdoorn kan tegen een muur of schutting groeien maar heeft daar wel ondersteuning bij nodig. Je zult de plant her en der met touwtjes of ander materiaal vast moeten zetten dus bij een muur of een dichte schutting kan het raadzaam zijn eerst een rek of gaas te plaatsen.  

Vuurdoorn snoeien 

Als je een vuurdoorn als klimplant wilt laten groeien zul je deze wel moeten snoeien. Als je een nieuwe plant gaat plaatsen dan leid je de hoofdtak omhoog. Zijtakken die te lang zijn kort je gelijk voor ¼ in en de takken die niet in de gewenste richting groeien (bijvoorbeeld van de muur af) knip je helemaal af. Op iedere plek waar je de vuurdoorn afknipt ontstaan meerdere nieuwe takjes. Als je de plant snoeit zoals hier staat zorg je er dus voor dat de plant heel compact en vol wordt. In de volgende jaren snoei je de Pyracantha na de bloei, in juli of augustus. Weer knip je dan de takken die niet in de gewenste richting groeien er helemaal af. De takken die wel in de goede richtingen groeien halveer je.  

Is de vuurdoorn giftig? 

De bessen van de vuurdoorn zijn licht giftig voor mensen, maar alleen als je de bessen zou eten. Vogels zijn daarentegen juist dol op de bessen, terwijl voor honden en katten de bessen weer heel giftig zijn. Huisdieren voelen dit vaak instinctief aan maar als je gaat snoeien raden wij aan kinderen en huisdieren weg te houden van het snoeiafval.