Schaduw
Schaduwplanten zijn planten die bij voorkeur of soms zelfs uitsluitend in de schaduw groeien. Deze planten hebben minder behoefte aan licht en warmte en zullen op een zonnige plek reageren met uitdroging of verbranding van het blad. Heb je een plekje onder bomen of grote struiken die weinig licht doorlaten, dan is een schaduwminnende plant bij uitstek geschikt daarvoor. Een schaduwtuin wordt vaak als problematisch ervaren maar dit hoeft het geval te zijn. Er is voldoende aanbod voor een mooie tuin in de schaduw!
Standplaats: wanneer heb ik een schaduw of een halfschaduw tuin?
Deze termen kom je altijd tegen bij het uitzoeken van planten. Dit wil niet zeggen dat de plant het op de ene plek niet goed doet en op de andere wel. Maar de plant ziet er op verschillende plaatsen wel anders uit. Een schaduwstandplaats houdt in dat er maximaal 2 uur per dag zon is op een plek. Op een plek halfschaduw is er ongeveer 4 uur per dag zon waar een plaats in d zon 5 tot 6 uur zon krijgt.
Wat heb ik nodig om te planten?
Zorg dat de nieuwe planten in een goed voorbereide grond komen te staan. Maak de bodem vrij van oude planten en onkruiden. Bewerk de grond zodat er een goede waterdoorlatende en luchtige bodem ontstaat. Meng de bestaande grond met Vivimus universeel voor een goede start. Houdt als richtlijn 7-9 stuks planten per m2 aan. Zet de planten uit op de grond zodat je een mooie verdeling krijgt. Verwijder de plant uit het potje en planten maar! Handig gereedschap hierbij: handschoenen, een kniematje en een handschepje.
Hoe onderhoud ik deze planten?
Als de planten bij de start een goede basis mee krijgen heb je de eerste tijd weinig onderhoud. Laat ze lekker groeien en tot ontwikkeling komen. Controleer regelmatig of de planten niet te droog staan. Ze hebben wat tijd nodig om goed te doorwortelen dus in het begin hebben ze jouw zorg en aandacht nodig.
In juni mag er nog een keer bemest worden om de plant nog wat extra voeding te geven voor een rijke bloei en goede groei. Bloemen die uitgebloeid zijn kunnen worden weggeknipt.
In de herfst/ winterperiode gaan de planten in rust. Er zijn bodembedekkers die groen blijven of hun blad verliezen. De groenblijvers vragen verder geen verzorging. De bladverliezende planten sterven bovengronds af en overwinteren onder de grond. Afgestorven bladeren/ stengels kunnen worden weggesnoeid zodat je border er weer netjes bij ligt.
Welke bloemen groeien in de schaduw?
Een schaduwtuin hoeft niet saai te zijn! Schaduwplanten kunnen net zo’n mooie bloemen dragen als zonminnende planten. Hier vind je de top 12 meest geliefde schaduwplanten met bloem van onze klanten:
Bergenia cordifolia - groenblijvend |
|
Welke bladplanten voor in de schaduw?
Welke struiken, bomen en andere planten kan ik met schaduwplanten combineren?
Om je schaduw tuin wat aantrekkelijker te maken combineer dan eens met andere planten die het ook niet erg vinden om in de schaduw te staan. Laat bijvoorbeeld je schutting begroeien met een klimop of wilde wingerd. Met Rhododendrons creëer je een meer bosachtig effect met hoogteverschillen. Maar ook de groenblijvende Skimmia japonica ‘Rubella’ , Pieris japonica of de Mahonia zullen zich op deze plek prima thuis voelen.
Ben je op zoek naar een kant-en-klare oplossing?
Kijk dan eens naar het schaduwborderpakket. Dit pakket zorgt voor schitterende combinaties in kleuren en hoogtes.
-
Aronskelk
Arum italicum
-
Duizendknoop 'Blackfield'
Persicaria amplexicaulis 'Blackfield'
-
Duizendknoop 'Dikke Floskes'
Persicaria ampl. 'Dikke Floskes'
-
Elfenbloem 'Orangekönigin'
Epimedium pubigerum 'Orangekönigin'
-
Guldenroede 'Strahlenkrone'
Solidago 'Strahlenkrone'
-
Hosta 'Colored Hulk'
Hosta 'Colored Hulk'
-
Japanse anemoon 'Pamina'
Anemone hybrida 'Pamina'
-
Japanse regenboogvaren
Athyrium 'Metallicum'
-
Kastanjebladige astilbe
Rodgersia aesculifolia
-
Kleurige Wolfsmelk
Euphorbia polychroma
-
Mansoor
Asarum europaeum
-
Monnikskap 'Arendsii'
Aconitum carmichaelii 'Arendsii'