Kruidenzaad
Wil jij je moestuin omtoveren tot kruidentuin? Of vind je het gewoon leuk om je eigen kruiden te verbouwen? Dat kan met onze kruidenzaden! Je hebt dan binnen een aantal weken heerlijke verse kruiden uit eigen tuin. We vertellen je graag alles wat je wilt weten over kruidenzaad.
Kruidenzaden
De kruidentuin is zeker zo populair als de moestuin. Wat fijn is aan een kruidentuin, is dat je niet zoveel plek nodig hebt. Het is dus de perfecte oplossing voor een kleinere tuin, balkon, of zelfs voor binnen! Je kunt je kruidentuin zaaien en oogsten in potten. De planten van kruiden zijn daarnaast niet alleen lekker, maar ook heel mooi. We vertellen je onderaan deze pagina precies hoe je jouw kruiden kunt zaaien en welke kruiden je binnen kunt kweken!
Wanneer kruiden zaaien?
Wanneer je je kruiden precies zaait, hangt af van de soort die je hebt gekozen en of je de kruiden binnen of buiten gaat zaaien. Over de verschillende manieren van zaaien vertellen we je graag meer onderaan de pagina. Over het algemeen hebben kruiden meer warmte nodig dan groenten. Je kunt daarom het beste beginnen met zaaien wanneer het buiten rond de twintig graden Celsius is. Je kunt binnen of in een kas dus al eerder zaaien dan wanneer ze buiten in de volle grond staan. De beste plek voor de kruidentuin is waar veel zon is. En natuurlijk dicht bij de keuken, dan kun je er gemakkelijk bij tijdens het koken!
Kruidenzaden kopen
Om ervoor te zorgen dat er altijd een match is voor in jouw tuin, bieden we enorm veel verschillende soorten zaden aan. Onze groenspecialisten staan klaar in ons tuincentrum om al je vragen te beantwoorden. Bestel je jouw zaden liever online? Dan kan dat ook! Je kunt dan ook altijd contact opnemen via mail, telefoon en chat wanneer je een vraag hebt.
Hoe moet je kruiden zaaien?
Om ervoor te zorgen dat jouw kruiden een goede start krijgen, zaai je ze in goede potgrond. Dat betekent dat de grond goed waterdoorlatend is, zo krijgen je plantjes geen natte voeten. Om je kruiden te zaaien, vul je de pot of kweekbak tot aan de rand met potgrond. Druk de grond een beetje aan. Maak vervolgens gaatjes op een kleine afstand van elkaar waar je de zaadjes in kunt doen. De diepte van deze gaatjes en de afstand die er tussen moet zitten staat per kruidenzaad op de verpakking beschreven. Bedek de zaadjes een fijn laagje grond en zorg ervoor dat de pot of kweekbak op een warme plek staat waar veel licht op valt. Controleer vervolgens iedere twee tot drie dagen of de grond nog vochtig genoeg is en geef de zaadjes wat extra water indien nodig. Dit gaat vaak beter met een plantenspuit dan met een gieter. Na zo’n twee weken zullen alle zaadjes gekiemd zijn en kun je ze verplaatsen naar een grotere pot met verse aarde. Het duurt nu nog maar een paar weken tot je een mooie volgroeide kruidenplant hebt die klaar is om te oogsten!
Is basilicum een lichtkiemer?
Je hebt twee verschillende soorten kiemers als het gaat om kruiden. Lichtkiemers en donkerkiemers. Zaden van lichtkiemers druk je slechts licht in de grond en donkerkiemers bedek je helemaal met aarde. Basilicum is een lichtkiemer. Andere voorbeelden van lichtkiemers zijn daslook, dille, munt, oregano, rozemarijn, salie, tijm en waterkers. Voorbeelden van donkerkiemers zijn bieslook, koriander en peterselie.
Zaden invriezen om te bewaren
Wanneer je enthousiast bent begonnen met het verbouwen van je eigen groenten en kruiden uit zaden, kan het voorkomen dat je zaden overhoudt. Je kunt zaden over het algemeen niet te lang bewaren, omdat ze dan hun kiemkracht verliezen. Maar wat doe je dan met die zaden die je over hebt gehouden? Bewaar je zaden altijd op een donkere, koele plek. De koelkast en kelder zijn vaak te vochtig en plastic zakjes houden dit vocht niet goed tegen. Bewaar je zaden daarom in plastic zakjes in een weckpot. Zo kan er geen vocht bij komen. Wanneer je je zaden langer dan vijf jaar wilt bewaren kun je ze invriezen. Zorg er dan wel voor dat de zaden volledig droog zijn en luchtdicht verpakt zijn. Zo zorg je ervoor dat jouw zaden zo vers mogelijk blijven.