De Vitis vinifera 'Johanniter' is een kruising tussen de Riesling en Pinot Gris, verrijkt met een ras dat goed bestand is tegen ziektes zoals schimmels en meeldauw. Dit maakt de druif uitermate...
Augustus, Juli
Ja
Zon
alle grondsoorten m.u.v. kleigrond, Goed gedraineerd
De Vitis vinifera 'Johanniter' is een kruising tussen de Riesling en Pinot Gris, verrijkt met een ras dat goed bestand is tegen ziektes zoals schimmels en meeldauw. Dit maakt de druif uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat. De wijnstok biedt druiven met een unieke muskaatachtige smaak, perfect voor wijn en als heerlijk zoete en sappige snack voor op de fruitschaal of in desserts. De Vitis vinifera 'Johanniter' is niet het hele jaar bladhoudend en bloeit met subtiele geelgroene bloemen tussen juli en augustus, waarna je in september en oktober de vruchten kunt oogsten.
Voor een goede ontwikkeling van je Vitis vinifera 'Johanniter' is een zonnige plek in de tuin essentieel. Deze soort doet het goed in een kalkrijke en humusrijke bodem en heeft een hekel aan eeuwig natte grond. Bij het aanplanten is het aanbevolen om gebruik te maken van speciale aanplantgrond voor fruit- en groenteplanten en genoeg water en voeding te geven. Tijdens de winter, en zeker niet als het hard vriest in januari of februari, is het tijd om de plant te snoeien. Aangezien de druif zelfbestuivend is, heb je geen andere planten nodig voor de bevruchting en is de verzorging over het algemeen minimale moeite.
Verzorgingstipsvan de expert
Gewasbescherming
Controleer regelmatig je fruitplanten op ziekten en plagen en maak gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of zeepsop. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben tussen elkaar. Het aanbrengen van mulch rond de basis van de planten helpt niet alleen bij het onder controle... houden van onkruid, maar ook bij het vasthouden van vocht.
Het planten van de bio witte pitarme druif 'lakemont' vereist geen directe bemesting. De potgrond zal nog steeds voldoende voeding bieden. Om de vruchtontwikkeling en de gezondheid van de planten te garanderen, gebruik je in het voorjaar een organische meststof die kalium en een laag... stikstofgehalte bevat. Om overbemesting te voorkomen, volg je de instructies op de verpakking van de meststof.
Kies een zonnige, beschutte plek in je tuin met goed doorlatende grond. Graaf een plantgat twee keer zo breed als de kluit van de druivenstruik en iets dieper. Meng de uitgegraven grond met compost of mest. Plaats de struik in het plantgat, zorg voor de bovenkant van de kluit gelijk staat met de... grond, vul het gat met verrijkte grond en druk het stevig aan. Geef de struik direct na het planten royaal water.
Zorg voor klimhulpmiddelen, zoals een pergola of draden, zodat de druif kan klimmen. Mulch rond de basis van de struik helpt om vocht in de grond te houden en onkruid te voorkomen. Hierdoor zal jouw druivenstruik goed groeien en in de toekomst smakelijke druiven produceren.
Snoei de fruitplant in de winter, nadat de bladeren zijn gevallen. Buig verticale takken horizontaal zodat ze beter vrucht dragen. Verwijder na de rui in juni het overtollige fruit om takbreuk te voorkomen. Om de vruchtvorming te bevorderen en de vorm van de plant te behouden, snoei je aan het... einde van de zomer de jonge scheuten weg.